De Nederlandse ex-wielrenster Leontien Van Moorsel (foto Hoebele via Wikipedia) viert vandaag haar vijftigste verjaardag.

Van Moorsel werd geboren in Boekel (Noord-Brabant). Ze begon haar wielercarrière eind jaren tachtig. Ze was zo fanatiek dat ze last kreeg van anorexia en zichzelf aan het ‘kapotfietsen’ was. Na een lange dip kwam ze langzaam weer terug in de sport en behoorde sindsdien tot de beste wielrensters ter wereld. In 1992 en 1993 won Van Moorsel de Ronde van Frankrijk. Van Moorsel zette een punt achter haar wielercarrière na de Olympische Zomerspelen in Athene in 2004.

Ze werd zes keer Sportvrouw van het Jaar: in 1990, 1993, 1999, 2000, 2003 en 2004. Tijdens het gala ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KNWU werd Van Moorsel verkozen tot beste Nederlandse renster aller tijden. In 2006 werd zij onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Trofee.

Van Moorsel was bijna 12 jaar lang de houdster van het werelduurrecord. Zij verbeterde op 1 oktober 2003 in Mexico-Stad het oude record van haar Franse rivale Jeannie Longo (45,094 km) met bijna één kilometer: 46,065 km. Na de reglementswijzigingen in 2014 en de vele pogingen bij de mannen, werd ook het record bij de vrouwen aangevallen. De Amerikaanse Molly Shaffer Van Houweling zette op 12 september 2015 in Aguascalientes het nieuwe record op 46,274 km.

In 2008 kwam de door haar geautoriseerde biografie Leontien van Moorsel, de rit van mijn leven uit (geschreven door Marjolein Hurkmans). Vanuit haar eigen ervaring met anorexia richtte zij eind 2013 het Leontienhuis op waar jonge mensen met een eetstoornis worden ondersteund.

In 2012 organiseerde Van Moorsel samen met haar echtgenoot Michael Zijlaard, met wie ze woont in Nieuwerkerk aan den IJssel, de Leontien Ladies Ride, een fietstoertocht voor vrouwen. Dit evenement vond plaats in ‘s-Hertogenbosch, Zwolle, Amsterdam en Rotterdam. Tevens is ze het boegbeeld voor de wielertocht GO-Classic en werd ze in 2017 de koersdirecteur van de heringevoerde vrouwenwedstrijd van de Amstel Gold Race, die ze in 2002 zelf wist te winnen. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.