Vandaag is het zestig jaar geleden dat René Privat Milaan-San Remo heeft gewonnen vóór zijn landgenoot Jean Graczyk op 11″. Onze landgenoot Yvo Molenaers eindigde derde op 20″ en Tuur De Cabooter won de sprint van het peloton op 1’40”, vóór de Fransman Pierre Ruby en Rik Van Looy.

Bij de deelnemers ook de Nederlander Henny Marinus (foto twee) die hierover op Facebook een heel leuke anekdote vertelt: “De sponsoring (door Legnano, RDS) duurde maar kort. Maar lang genoeg om de rest van mijn leven daar op terug te kijken. Zeg nou zelf, zoveel renners afkomstig uit de Jordaan hadden niet meegedaan aan Milaan-San Remo. Ik dus wel, want de editie van 1960. Voor ik verder ga, vertel ik eerst over de heer Van Oest: importeur van Legnano-fietsen en ander moois waar de naam Campagnolo op stond. Van de Legnano-fabriek mocht Van Oest twee renners afvaardigen naar de Primavera. De keuze was gevallen op mij en ene Lentelink, wiens voornaam ik vergeten ben (Gerard, 1932-2010, foto drie). Met de trein naar Milaan. Om een dag later aan te melden bij de Legnano-fabriek, voor een fiets én een groot kledingpakket. Drie dagen voor de start. Trainen in de heuvels van Toscane. Begint het opeens te regenen En niet zo’n beetje. Tijdens een afdaling zagen wij niets meer. Ja, een klein kerkje. Waar wij stopten. Schuilend voor het noodweer en plakkend tegen de kerkdeur, gaat deze opeens piepend en krakend open. In het schemerdonker, omfloerst door kaarslicht stond daar mijnheer pastoor, in volle oorlogsuitrusting. Lentelink en ik moesten binnen komen. Mijnheer pastoor was niet alleen dé vertegenwoordiger van Hem maar ook een groot wielerfan. De muren van de sacristie hingen vól met foto’s van Gino Bartali. Voor de pastoor waren wij een soort engelen gezonden door de Heer zelf. Terwijl de weersomstandigheden bijbelse proporties aan nam mochten wij daar de nacht door brengen. Slapen in het logeerbed, door de huishoudster opgewarmd met een pan hete kooltjes, in een pyjama van de geestelijke herder. Vergeet nog te zeggen dat er eerst lekker Italiaans voor ons gekookt werd: besprenkeld met fijne miswijn. Een dag later, vlak voor ons vertrek kregen wij eerst de zegen van mijnheer pastoor: waar geen schriftelijke garantie op werd gegeven. De zege duurde namelijk maar honderdvijftig kilometer. Want op dát punt, koersend in de kopgroep van Milaan-San Remo, mét zeven minuten voorsprong reed de Italiaanse vedette Baffi in mijn achterwiel. Waar ik inmiddels al het nodige over verteld had.”

15 henny marinus
17 gerard lentelink

Een gedachte over “Zestig jaar geleden: René Privat wint Milaan-Sanremo

  1. Het jaar waarin Privat won ( 1960 ) werd een innovatie ingevoerd in Milaan-San Remo . Voor het eerst werd er immers over de Poggio gereden in de Primavera .

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.