Gisteren vernam ik in “Blokken” dat op 19 januari cartoonist Leon Van De Velde alias Pirana (foto Karel Leermans via Wikipedia) is overleden. Hij leed aan kanker en koos voor euthanasie. Hij werd 72 jaar.

Pirana begon beroepsmatig als vloerder. In zijn vrije tijd tekende hij en publiceerde in kleine blaadjes. Vanaf 1967 stuurde hij tekeningen naar de krant Het Volk. Hij publiceerde in De Voorpost uit de Denderstreek (niet te verwarren met de gelijknamige extreemrechtse groepering. De slogan luidde: “Wilt u steeds en altijd op de hoogte wezen, dan moet u het weekblad De Voorpost lezen”…). Hij publiceerde onder meer in De ZwijgerPanoramaP-MagazineThe StarPenthouse en heeft ook cartoons gepubliceerd in DuitslandEngeland, De Verenigde Staten en Oeganda.

Zijn pseudoniem werd ontleend aan de vraatzuchtige vissoort: de piranha. Pirana staat bekend om zijn eenvoudige, minimalistische en losse tekenstijl en macabere, seksistische humor. Zijn stijl is vooral beïnvloed door de cartoonisten uit het blad Hara-Kiri. Zijn confrater Marec bewonderde Pirana’s onafhankelijkheid als cartoonist. Daarnaast is hij (Pirana dus) ook een fan van boksen.

Pirana publiceerde onder meer de stop-comics “Peli Pelikaan”“De belevenissen van Cyriel, Klinske & Co” en “Cartoons uit de Folterkamer”. Hij tekende cartoons rond actuele gebeurtenissen, zoals de Olympische Spelen (1976) en tv-series als Roots en Rich man, poor man. Hij heeft geen echte vaste personages, behalve Mevrouw Dallemans, een agressief en forsgebouwd manwijf. Ook heeft hij veel cartoons gemaakt rond de seksualiteit van zwarten onder de titel “Zwarte liefde”. Pirana heeft een voorliefde voor Afrikaanse zwarte vrouwen.

Hierover interviewde ik hem destijds in de rubriek “Aan het lijntje” in De Rode Vaan n.a.v. de problematiek van de schijnhuwelijken die in die tijd (jaren tachtig) voor het eerst de kop opstak. Het werd een leutig interview helemaal in de stijl van Pirana’s tekeningen. Toen ik het vele jaren later op mijn blog postte, kreeg ik echter telefoon van Pirana. Het internet is blijkbaar toch nog iets anders dan De Rode Vaan en hij vroeg me (zeer vriendelijk overigens) of ik het niet wilde verwijderen. Omdat we zo amicaal met elkaar omgingen, heb ik daaraan toegegeven, al heb ik daar nu wel een beetje spijt van. De originele tekst ligt immers op onze boekenzolder in Dendermonde en het zou me heel wat moeite kosten om hem te gaan zoeken. Dus moet ik het maar doen met Wikipedia.

Pirana is meermaals wereldrecordhouder van de langste cartoon geweest. Hij brak dit record voor het eerst op 13 juli 1975 op de Zeelse Kouterfeesten, met een cartoon van 40,90 meter, getekend in 108 minuten. Op verschillende locaties, in België en Frankrijk heeft hij dit record steeds verbeterd. Zijn laatste poging was in Namen op het Festival des métiers creatifs, en tekende hij 206m aan de lopende band. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.