Volgens dezelfde methode als bij Gyorgy Konrad – deze keer was het Chris Rea (*) – was het volgende boek dat ik uit mijn bibliotheek heb genomen: “De Celestijnse Belofte” van de Amerikaan James Redfield, die vandaag toevallig zeventig jaar wordt…

19 james redfield

Hoe ver beide auteurs (Konrad en Redfield dus) ook uit elkaar mogen liggen wat de “politiek correcte” inschatting van hun werk betreft (de eerste Nobelprijs-gaar, de tweede een vulgaire oplichter), wat mij betreft zijn beide boeken uiterlijk gezien precies hetzelfde: ik zou dat boek van Redfield zeker nooit gekocht hebben, het komt niet van de bibliotheek, het ziet er nog splinternieuw uit, kortom ook Redfield moet bij zo’n bulk-aankoop hebben gezeten…
De reden waarom ik Redfield nooit opzettelijk zou hebben gekocht, is echter wél helemaal anders dan bij Konrad. Deze bijbel van de liefhebbers van new age, esoterie en spiritualiteit zou bij nooit binnen gekomen zijn, omdat ik nu eenmaal allergisch ben aan alles wat naar new age, esoterie en spiritualiteit zweemt. Daarbovenop komt nog dat Redfield dit boek heeft voltooid in 1993. Ik hoef het jullie niet uit te spellen: ook hier zitten we weer volop bij de val van het communisme. Commercieel gezien moet ik dus wel toegeven dat Redfield dat goed had gezien: een boek lanceren waarin Grote Veranderingen worden aangekondigd, die beginnen bij de verinnerlijking van de mensen zelf.
Zijn die Grote Veranderingen er gekomen? Uiteraard niet. De val van het communisme lag al achter de rug, dus dat heeft Redfield helemaal niet voorspeld, hij heeft er gewoon op ingespeeld. En daarmee hield het ook op natuurlijk. Tenzij met die Nieuwe Inzichten (ik gebruik opzettelijk zoveel hoofdletters omdat hij dat ook doet) de radicalisering van de islam wordt bedoeld, maar dat betwijfel ik ten zeerste. Anders moet mijnheer Redfield zijn theorie maar eens proberen te verkopen aan Islamitische Staat of Boko Haram dan zal hij wel vlug weten hoe laat het is!
Toch denk ik dat ik méér in Redfield ga lezen dan in Konrad. Het is namelijk zo geschreven dat zelfs een klein kind het kan volgen (dat zal wel opzettelijk zijn), het vergt dus geen echte inspanning, zeker niet als men zich niet bekommert om al het esoterische gezwam dat erbij komt kijken. Ik wil het dus op de eerste plaats vooral zowaar als een avonturenroman lezen (het verhaal speelt zich af in de Celestijnse Vallei, daar waar de ruïnes staan van de Maya’s, die zouden rond 1600 de Inca’s daar hebben verdreven met achterlating van de manuscriptrollen over de Inzichten – volgens Redfield zouden de Inca’s alle inzichten beheersen, waardoor ze het paradijs zagen), want er wordt van overheidswege jacht gemaakt op de negen rollen (overeenkomstig met de Negen Inzichten; later zag Redfield in dat er meer geld te rapen viel als je per boek maar één Inzicht prijs gaf, daarom volgden er nadien een aantal vervolgen, telkens met slechts één Inzicht meer: hij zit nu al aan twaalf, maar god weet waar we nog gaan uitkomen!). Zelfs al na het beetje dat ik tot nu toe heb gelezen (33 bladzijden) heb ik al gemerkt, dat dit zogezegde Indiana Jones-verhaal het laatste van zijn zorgen is, maar, zoals gezegd, het kost me toch geen moeite dus ik ga er nog maar wat mee door, ook al valt dat Eerste Inzicht (namelijk de rol van het Toeval) me zwaar tegen: de voorbeelden die Redfield geeft van hoe het Toeval ingrijpt in het leven van de hoofdpersonages is werkelijk van een belachelijke oppervlakkigheid die al mijn illusies om hierdoor in de buurt van het magisch-realisme te komen reeds aan diggelen heeft geslagen.

Ronny De Schepper

(*) Om deze cryptische omschrijving te begrijpen hoef je niet het Eerste Inzicht te verwerven, noch het Tweede, en zelfs niet het Negende, het volstaat gewoon om deze pagina eens te lezen… (Ondertussen heb ik op het internet een website ontdekt die je op aanvraag een willekeurig woord geeft. Nu gebruik ik deze methode om at random een boek uit mijn bibliotheek te kiezen.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.