Bovenstaande foto van Hans Vandenburg werd genomen door Jo Clauwaert in Torhout en dateert van twee jaar terug. Toen had Gruppo Sportivo net « Ten Mistakes » uit en werd door iedereen bejubeld, ook door jongens die nu vuile woorden gebruiken als ze over hen spreken (een extatische kritiek in Humo b.v., idem dito in Tliedboek). Toen « Back to 78 » verscheen, was het engelenkoor reeds grotendeels verstomd. Wijzelf vonden het wél een leuke elpee en daar staan we nog steeds achter. Toen Vandenburg echter zo nodig interessant moest wezen en « Buddy Odor Stop » oprichtte, waarin hij zuiver persoonlijke frustraties kwijtwilde, haakten we echter af. Het was alleen om onze vrienden van de Jeunesse Communiste een plezier te doen dat we aandacht hebben besteed aan een door hen georganiseerd concert van deze groep. Daarom ging Vandenburg maar weer gauw het etiket « Gruppo Sportivo » gebruiken, dan kon er meteen ook nog een come back-tournee aan worden gekoppeld. Maar helaas de oude magie is vervlogen. Ook op de elpee « Copy Copy » (Ariola 202 327-8) valt er weinig beleven. En wie toch nog een Gruppo-concert wenst te organiseren weze gewaarschuwd : de twee zangeressen zijn er niet meer bij…

New Musical Express schreef over hun eerste elpee: “De muziek van Gruppo Sportivo vindt haar wortels in de pop uit de jaren 50 en 60, zoals die van Del Shannon, B.Bumble and the Stingers en The Shangri-Las”. En de Soho Weekly News formuleert het nog beter: “De toetsenman, Peter Calicher, roept soms The Doors op in mysterieuze surfachtige nummers, en Mission à Paris begint met het Nutrocker-thema om nadien een krankzinnige variatie op 96 tears te vormen met een goede tekst.”
Hun tweede elpee heette in 1978 heel toepasselijk: “Back to 78”. Inderdaad retro en up-to-date tegelijk, dat is het recept van deze door het Vlaamse publiek liefdevol geadopteerde Nederlandse groep. Meteen maar duidelijk stellen dat ik het een zeer goede elpee vind, want als volgende bedenking dringt zich deze op: Gruppo is beter als her-taler van de oude rocktaal dan als echte New-Wave-groep (b.v. het toch iets zwakkere reggae-achtige “Are you ready”) en daar dit op deze elpee iets minder uitgesproken is dan op de eerste (“Ten Mistakes”), zou men hieruit kunnen afleiden dat ik ontgoocheld ben. En dit is helemaal niet het geval. Daarvoor staan er teveel referenties op aan de fameuze meisjesgroepen uit het begin van de jaren zestig (“Bernadette”), een stevige Duane Eddy-gitaar (“Real teeth are out”) en oude stijl-rockers (“The booby-trap boogie”). Een speciale vermelding ook voor de zeer grappige teksten met uitgesproken dubbelzinnige bodem (“Shave” b.v.). Daar de eerste elpee ook in Frankrijk zeer goed is ontvangen (cfr. “le monde de la musique”) wordt “P.S. 78” gedeeltelijk in een zeer lollig Frans gezongen.
Hun derde elpee, waaruit de single “Disco really made it” werd getrokken, luidde echter de ondergang in. Ondanks het feit dat de rest van de zin luidt: “It’s empty and I hate it“, ging deze derde plaat toch zelf ook de disco-toer op en dat was geen goede “career move“…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.