Het is vandaag al 45 jaar geleden dat bluesgitarist T-Bone Walker (foto Heinrich Klaffs via Wikipedia) is overleden.

Aaron Thibeaux Walker, beter bekend als T-Bone Walker, was de zoon van een gewezen zwarte slaaf en een Cherokee-squaw. Als jonge man ontmoette hij blueslegende Blind Lemon Jefferson, die hem muziek leerde. Walkers debuut was “Wichita Falls Blues” / “Trinity River Blues”, opgenomen in 1929 voor Columbia Records. Zijn kenmerkende geluid ontdekte hij zelf pas in 1942, toen Walker “Mean Old World” opnam voor Capitol Records. Zijn elektrische gitaarsolo’s waren een van de eerste die men kon horen op moderne bluesopnames, en zijn vandaag nog een standaard. Walkers spel beïnvloedde onder andere artiesten zoals Chuck Berry en was zelfs Jimi Hendrix‘ grootste held toen deze nog jong was. 

Veel van Walkers muziek is opgenomen van 1946-1948 voor het label Black & White Records, zoals zijn “Stormy Monday” uit 1947 met de beroemde openingszin “They call it stormy Monday, but Tuesday’s just as bad.” Hij vervolgde met zijn “T-Bone Shuffle”: “Let your hair down baby, let’s have a natural ball.” Beide liedjes worden beschouwd als bluesklassiekers. B.B. King zegt dat “Stormy Monday” hem inspireerde om gitaar te leren.

Gedurende heel zijn loopbaan werkte hij met verschillende muzikanten, onder meer met Teddy Buckner (trompet), Lloyd Glenn (piano), Billy Hadnott (bas) en Jack McVea (tenor sax).

Na zijn werk voor Black & White, werkte hij van ’50 tot ’54 voor Imperial Records (bijgestaan door Dave Bartholomew). Walkers enige opname in de vijf daarop volgende jaren was T-Bone Blue, opgenomen over drie wijdverspreide sessies in 1955, 1956 en 1959, en uiteindelijk uitgegeven door Atlantic Records in 1960.

In de vroege jaren zestig vertoonde Walkers carrière een dipje, ondanks zijn verschijning op het Amerikaanse Folk Blues Festival in 1962 met onder andere Memphis Slim en Willie Dixon. Enkele albums volgden nog, zoals I Want a Little Girl, en Good Feelin’, waarvoor hij een Grammy Award won in 1970. T-Bone Walker stierf in 1975 op 64-jarige leeftijd, en werd begraven in Inglewood Park CemetryCalifornië (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.