Het is vandaag al tachtig jaar geleden dat de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf, ooit winnares van de Nobelprijs, maar nu zo goed als vergeten (“da’s van voor mijnen tijd“), is overleden.

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf werd geboren op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne (Värmlands län) op 20 november 1858 en is ook aldaar gestorven. Als ze nu nog een beetje bekend is, dan is dat wegens haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis, zij het dat de Gösta Berlings Saga (1891) b.v. veel belangrijker is.

In 1909 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur en in 1914 werd ze lid van de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent.

Ze woonde dus in de plaats Sunne, waar twee hotels naar haar zijn vernoemd. In haar voormalige woonhuis Mårbacka (nabij Sunne) is tegenwoordig een museum gevestigd.

Van 1991 tot 2015 stond haar portret op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen. In 2015 is het portret van Astrid Lindgren hiervoor in de plaats gekomen. Sic transit gloria mundi! (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.