Het is vandaag al zestig jaar geleden dat de Franse beloftevolle wielrenner Gérard Saint is omgekomen bij een auto-ongeval. Zijn dood staat niet vermeld bij mijn opsomming van renners die dodelijk verongelukt zijn omdat Gérard niet aan het fietsen was, maar in de auto zat. In welke omstandigheden hij is overleden, weet ik verder niet.

82 gérard saint

Gérard Saint moet mijn eerste echt “eigen” idool geweest zijn. Nog vóór Rik Van Looy. Ik was in die tijd (als achtjarige) wel al supporter van Rik Van Steenbergen, maar dat was gewoon omdat mijn vader voor Van Steenbergen supporterde. Zo herinner ik me nog dat ik tranen van ontgoocheling heb geweend toen Rik Van Looy de eerste keer wereldkampioen werd op 14 september 1960 in Karl Marxstadt op de zogenaamde Sachsenring en niet Rik Van Steenbergen! En Gérard Saint was toen al een half jaar dood, kan je nagaan!
Waarom mijn voorkeur juist uitging naar Saint is mij nu, zovele jaren later, nog altijd niet echt duidelijk. Nadat hij in 1955 tweede was geworden in de Route de France achter ene René Genin, waarvan later nooit meer iets werd vernomen als ik me niet vergis, werd hij prof in 1956. In 1957 won hij al meteen de Ronde van Luxemburg en in 1958 de Boucles de l’Aulne, maar toen moest ik nog altijd zeven jaar worden, dus ik denk niet dat ik dat ooit heb geweten.

72 gerard saint

In 1959 reed hij echter zijn eerste Ronde van Frankrijk en dat is mij (en niet alleen mij) zeker niet ontgaan! Hij werd niet alleen 9de in het eindklassement, hij behaalde ook de prijs van de strijdlust, de tweede plaats in het puntenklassement en de derde plaats in het bergklassement (*). Wat ik mij vooral herinner, was zijn enorme gestalte (zeker voor zo’n klein ventje als ik) in die trui van West-Frankrijk, zeg maar Bretagne en Normandië, waarvan hij afkomstig was.
Het leek dus het begin van een veelbelovende carrière, maar begin 1960 verongelukte Saint echter met zijn auto op amper 24-jarige leeftijd. (Ik zie dat hij overleden is in Le Mans. Hij zou toch niet op het circuit gereden hebben, zeker?) Hij kreeg van mij wel een plaatsje in mijn ploeg van West-Frankrijk in het Tourspel van Mark Uytterhoeven.

Ronny De Schepper

(*) In het voorjaar was hij ook al tweede geworden in Parijs-Nice achter Jean Graczyk.

P.S. Als ik jong gestorven renners tegen kom, informeer ik op Wielerarchieven of rechtstreeks bij vrienden of kennissen, waaraan ze precies zijn gestorven. Ik heb dus een aantal van die specifieke trieste lijstjes op mijn blog staan. Als renners echter in een verkeersongeluk waren omgekomen (maar dus niet op de fiets), dan had ik daar tot nu toe (1/2/2017) geen lijstje van. En dan kon het wel eens gebeuren dat ik een jaar later opnieuw dezelfde vraag stelde: waaraan is hij (of zij) gestorven? want Alzheimer is mij niet vreemd. Daarom zal ik toch maar van de gelegenheid gebruik maken ook hiervan een lijstje te maken.
20/05/1902 Alex Verheyen (27): Nach seiner Militärzeit übernahm er die Vertretung der Wartburg-Räder in Berlin und gab 1900 das Radrennfahren auf. Seine neue Liebe galt nach dem Rückzug aus dem Radsport dem Automobil. Ihr fiel der als überaus hilfsbereit, solide und gediegen beschriebene Alex auch zum Opfer. Auf einer Fahrt nach Florenz (Rennen) kam es durch einen Fehler seines Chauffeurs zu einem schweren Unfall, an dessen Folgen Alex Verheyen am 20. Mai 1902 starb. (Cycling4Fans)
Op 1 december 1917 overleed de Amerikaan Georges August Banker op 43-jarige leeftijd als gevolg van een verkeersongeval.
Op 28 september 1933 was de Duitser Erich Maidorn (24) het volgende slachtoffer.
Net voor Mario Gestri omkwam in een verkeersongeval op 2 december 1953 had hij een contract getekend om te gaan rijden bij Bianchi voor Fausto Coppi, nadat hij tot dan toe altijd een trouwe helper van Gino Bartali was geweest.
Op 9 april 1958 is de Portugese coureur José Ribeiro Da Silva op 23-jarige leeftijd om het leven gekomen. Da Silva reed per motor van Lorelo naar Porto. In het dorp Lagoas kwam hij in botsing met een vrachtauto. Zwaar gewond werd Da Silva naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij enkele uren later overleed.
Op 16 september 1958 is de Amerikaan Art Longsjo na zijn 13de overwinning, tijdens de terugrit per auto, aan het slapen naast de chauffeur toen op een natte weg in Vermont een bij langs het open venster binnenvloog en hem wekte. Hijzelf en de chauffeur probeerden het beestje terug buiten te krijgen. Tijdens deze poging slipte de wagen en de 26-jarige schaatser-wielerkampioen kwam zo tragisch om het leven. (Wilfried Journée)
Op 20 juli 1963 botste de pas gestopte Juan Escola (35) op een vrachtauto in de barrio (wijk) San Andrés van Barcelona. Zijn zoontje van 5 jaar, die achterop zat, overleefde. (Limbobertje op Wielerarchieven)
Op 25 januari 1966 werd Miguel Bover (37) in zijn Seat 600 aangereden door een vrachtwagen.
Op 29 augustus 1966 reed Raffaele Marcoli (26) in de auto van een vriend en is bij een inhaalmanoeuvre in Feriolo, op de snelweg van Sempione, tegen een vrachtwagen geknald. Hierbij kwamen zowel hijzelf als zijn vriendin om het leven.
Op 21 juni 1967 kwam de gewezen Italiaanse wielrenner Angel Bertola om in een auto-ongeval in Buenos Aires.
Op 18 oktober 1967 kwam het 19-jarige Nederlandse wielertalent Mat(je) Van Groezen om het leven bij een auto-ongeluk in Brasschaat.
Op 30 maart 1979 kwam de 29-jarige Rus Gennadi Komnatov (Olympisch kampioen in de ploegentijdrit) om in een verkeersongeval in Omsk.
Op 25 oktober 1987 is Pascal Jules (26) even voor middernacht bij een auto-ongeluk om het leven gekomen in de Noord-Franse plaats Bernay.
Op 30 januari 1988 is José Carlos De Lima (32) om het leven in een auto-ongeluk in Brazilië.
Op 23 juni 1996 overleed de grote Spaanse belofte Mariano Rojas aan zijn verwondingen, opgelopen in een auto-ongeval. Het ongeluk zelf gebeurde eigenlijk op 21 juni. Men probeerde nog een levertransplantatie uit te voeren maar twee dagen later, overleed hij.
Op 26 april 1997 is Nicola Panzeri (26) dodelijk verongelukt bij een frontale botsing. Een auto reed op zijn moto in.
12/08/1997 Oscar Aranguren (27) met moto die hij zelf bestuurde (John De Schepper)
29/01/1998 Rob Mulders (30) slipte op een mistige spekgladde weg in de buurt van Apeldoorn en ging tegen een boom. Hij werd levenloos uit het wrak gehaald. (René Van Rompay)
Vadim Volar (24) 15/10/1998 in Puurs toen hij met de wagen terugkeerde van de Sluitingsprijs
18/01/2005 Jacobus Odendaal (22) verloor zijn leven toen het vliegtuigje van zijn vriend/renner Jaco De Witt neerstortte. (Wilfried Journée)
23/03/2007 Damian McDonald (34) overleed in de “Burnley-tunnel” in Melbourne (Australië), na een auto-botsing, die gevolgd werd door een explosie.
04/07/2007 Liane Bahler (25) om het leven gekomen in een verkeersongeval toen ze op weg was naar het vliegveld om deel te nemen aan de Giro d’Italia.
24/12/2007 Andreas Matzbacher (25), Oostenrijkse prof.
15/01/2008 Jason MacIntyre (34) overleed nadat hij op een trainingstocht werd aangereden door een bestelwagen.
Op 23 mei 2011 is de Spaanse renner Xavier Tondo (Movistar) bij een bizar ongeluk om het leven gekomen. Tondo zou de garagepoort aan het sluiten geweest zijn, toen de auto opnieuw de helling is afgereden en de renner tegen de deur verpletterde. Zijn ploegmaat Beñat Intxausti zat op de passagiersplaats, maar het is niet duidelijk of hij nog geprobeerd heeft de handrem aan te trekken of niet. Of misschien dat die niet werkte wegens de hellingsgraad van de afrit?
01/03/2012 Clément Le Bras (19) neuf jours après son accident de voiture.
15/06/2012 Raymond Hernando (57) reed met historische wagens (HTCC: Historique Tourisme Champion Car) o.a. BMW 320. Het ongeval waarbij hij om het leven is gekomen is ook in die context gebeurd. Hij botste met zijn Audi 80 tegen een Jaguar XF die op het verkeerde vak reed (verstrooide Engelsman).
05/07/2012 Angeliki Koutsonikali (23) in een auto-ongeluk samen met haar vader en haar broer.
25/01/2014 Emanuel Saldano (28) cuando regresaba desde San Luis, después de haber disfrutado de la contrarreloj del Tour.
Op 17/3/2014 kwam de Poolse mountainbiker Marek Galinski op 39-jarige leeftijd bij een auto-ongeval om het leven.
02/11/2014 Il était 2h30 dimanche matin lorsque Kévin Denis (27) a perdu le contrôle de son véhicule sur le rond-point situé entre la rue des Nation Unies et l’avenue du Ban à Seraing. Réanimé sur place, il a finalement perdu la vie peu après son admission à l’hôpital de Liège.
05/04/2017 Steve Tilford, 57, the first US mountain bike national champion in 1983, was killed early Wednesday in a traffic accident in eastern Utah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.