Het is vandaag 105 jaar geleden dat de Gentse onderwijzer Aimé Bogaerts is overleden. Helaas is van de man weinig overgebleven in de 21ste eeuw. Zo kon ik oorspronkelijk geen afbeelding van hem meer terugvinden tot Evelien Jonckheere zo vriendelijk was om mij op bovenstaande foto van Amsab te wijzen, waarbij Aimé Bogaerts centraal zit op de eerste rij.

Aimé Bogaerts was een van de belangrijkste socialistische onderwijzers vóór de Eerste Wereldoorlog. In 1893 zal hij trouwens de Belgische Socialistische Onderwijzersbond stichten. In 1901 werd hij door Edward Anseele benoemd als hoofdredacteur van Vooruit. Tot aan zijn dood in 1915 bleef hij hoofdredacteur.
Hij deelde met Anseele een passie voor Richard Wagner. De Gentse componist Jef Vander Meulen (1869-1931), de “huiscomponist” van de Gentse coöperatieve Vooruit, zal dan ook in de gelijknamige krant onder het redacteurschap van Bogaerts diverse artikels publiceren over Wagner, waaronder een levensbeschrijving van Richard Wagner, een analyse van “Tannhaüser” en “Richard Wagner als revolutionair” (1913). In 1902 schreef Vander Meulen de Wagneriaanse opera “Liva” (1902) naar een libretto van Aimé Bogaerts, vertaald in het Frans door Verhé.

In 1898 schreef hij het toneel- en zangspel “Eene vrouw uit Mahrapoera” de eerste voorstelling in Gent, die gespeeld werd bij elektrisch licht.
In 1922 stond Vander Meulen 30 jaar aan het hoofd van de Harmonie ‘Vooruit’ en van de Marxkring. Ter dier gelegenheid werd zijn oratorio “Pro Memoria” uitgevoerd met 500 man. “Pro Memoria” was een lyrisch zanggedicht ter ere van de Communeleden opnieuw op tekst van de al zeven jaar overleden Aimé Bogaerts.
Bogaerts was een notoir vrijdenker en stichtte in 1884 een Vlaamse Vrijdenkersfederatie. Hij had zeer progressieve ideeën op het relationele vlak, wat hem o.a. tot een pleitbezorger voor communes maakte.

Ronny De Schepper

P.S. En wie me wat meer kan vertellen over die mijnheer Verhé, die mag ook een pint drinken op mijn kosten!

Een gedachte over “Aimé Bogaerts (1859-1915)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.