Het is ook al vijf jaar geleden dat veldrijder Lode Van den Bosch is overleden. Zijn collega Jozef Thielemans schreef over hem een mooi in memoriam op de Wielersite, dat ik hierbij overneem, echter zonder de tijd te hebben gehad om Jozef om toestemming te vragen. Ik hoop dat hij hiermee kan instemmen, anders haal ik het onmiddellijk opnieuw weg.

In 1951 begon Louis als 17-jarige bij de nieuwelingen te koersen. Aangesloten bij De Dijlespurters (witte trui met gele en rode band) reed hij tot bij de liefhebbers in 1955 zonder hoge toppen te scheren.
Werkzaam op de papierfabriek te Duffel trad hij in 1956 toe tot de atletiekclub van de fabriek en betwistte heel wat veldlopen van het Handelsverbond. Meer dan een figurantenrol was hem niet beschoren.
Louis, sportman in hart en nieren, besloot zijn renfiets weer op orde te zetten en begon een carrière als veldrijder in 1958. Door toedoen van enkele vrienden veldrijders, zoals Frans Feremans, René Verschueren en Rik Willems, liet hij zich aansluiten bij De Hombeekse Sportvrienden (kleuren wit en blauw).
Mislukt als wegrenner en veldloper slaagde Louis erin na een lang studiejaar te wedijveren met o.a. gereputeerde veldrijders als Albert Van Damme, René De Rey, Pierre Kumps, Frans Feremans, Leon Scheirs en Roger De Clercq voor ereplaatsen. En dat nadat hij in 1958 nog was geopereerd van een blindedarmontsteking.
Samen met Leon Scheirs, Jos Matheussen, Harry De Preter, Pierre Kumps, Lucien Goossens, Albert en Daniel Van Damme vormde hij ploeg bij Marcel Kint – Reno in 1962 tot in 1965.
Dan trad hij toe bij profploeg van Goldor – Gerka. Sportbestuurder was Florent Vanvaerenbergh en met als voornaamste ploegmaten Jos Matheussen, Eric De Vlaeminck, Julien Van Haesevelde, Ward Weckx en Danny Van Goidsenhoven.
Men mag stellen dat Louis zonder de grote klasse te bezitten maar met moed en inzet een van de regelmatigste veldrijders uit de periode 1960 en 1970 was. Louis stopte in februari 1974 en trad op als mechanieker voor zijn twee zoons André en Daniel die zoals pa het uiteraard niet slecht deden en met menige veldritbloemen huiswaarts keerden. Later trad de zoon van André, Tom in de voetsporen van de veldrijdersfamilie.
Lode Van den Bosch reed in totaal 705 veldritten, maakte 27 keer het zegegebaar, en behaalde 142 keer ’t podium.

Jozef Thielemans

1377362384Van den Bosch Overijse 1965 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.