Fons Mariën las “De rebelse held” van Eva Rovers.

Auteur Eva Rovers is kunsthistorica en auteur van twee biografieën. Met ‘De rebelse held’ schreef ze een intrigerend non-fictieboek in de vorm van brieven aan Richard Buckminster Fuller (1895-1983), een Amerikaanse uitvinder, architect, ontwerper en futuroloog.
Uitgangspunt van dit boek is dat Eva Rovers in het universiteitsmuseum van Groningen een tentoonstelling probeert te puren uit de talrijke curieuze objecten die zich er bevinden: embryo’s en dieren op sterk water, opgezette vogels, een ijzeren long uit de jaren ’40… Mijmeringen hierover brengen haar telkens naar aanknopingspunten met het rijke leven en werk van Buckminster Fuller, die ze in brieven aanschrijft als Beste Bucky.
Doorheen de lectuur van deze brieven maken we als lezers vooral kennis met het werk van Buckminster Fuller. Hij ontwierp vliegende auto’s, een zelfvoorzienend huis, de geodetische koepel (die op verschillende plaatsen gerealiseerd werd), keek vooruit naar een toekomst waarin burgers zouden verbonden zijn via een video-encyclopedie (een soort vooruitblik op het huidige wereldwijde web). Als uitvinder en futuroloog was hij ook de auteur van talrijke boeken. In 1969 publiceerde hij ‘Operating Manual for Spaceship Earth’, vertaald als ‘Ruimteschip aarde’, een boek dat Eva Rovers in haar jeugd las. Hierin ontwikkelde Buckminster Fuller een ecologische visie op de planeet waarop wij leven en ontwikkelde hij reeds de gedachte dat er op een eindige planeet geen oneindige hulpbronnen (kolen, olie…) zijn. Voor Fuller zijn wij allemaal wereldburgers die eenzelfde belang hebben: de aarde in goede staat houden. Daarmee liep hij vooruit op het ecologische denken en is hij nog brandend actueel.
Eva Rovers wijdt heel wat boeiende bladzijden aan deze intrigerende man, die niet in de vergetelheid mag verdwijnen. Dat is alvast een grote verdienste van dit boek.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.