Vandaag is het al tien jaar geleden dat de Franse chansonnier Jean Ferrat (artiestennaam van Jean Tenenbaum) is overleden. Bij ons is hij vooral bekend van Het dorp, waarmee Wim Sonneveld een groot succes behaalde, onlangs nog eens dunnetjes overgedaan door Dana Winner.

Het dorp is een bewerking van La Montagne (Het gebergte) waarvoor Ferrat zich liet inspireren door het landschap rond Antraigues-sur-Volane in de Ardèche, waar hij sinds het begin van de jaren zestig woonde. Friso Wiegersma herwerkte het nummer voor zijn levenspartner Wim Sonneveld. Ook Herman van Veen zong Waar blijft de tijd op de melodie van On Ne Voit Pas Les Temps Passer van Ferrat. Maar deze melancholische nummers waren eigenlijk niet typisch voor Ferrat, die als lid van de Franse communistische partij veel maatschappelijk geëngageerde nummers schreef. Ook was hij een bewonderaar van de communistische dichter Louis Aragon en heeft tientallen van diens gedichten bewerkt tot liedjes.
Ferrat overleed op 79-jarige leeftijd na een kort verblijf in het ziekenhuis waar hij was opgenomen nadat hij thuis was gevallen. Hij was wel al geruime tijd ernstig ziek. Zijn begrafenis werd rechtstreeks uitgezonden op de Franse televisie.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.