Het is vandaag al 45 jaar geleden dat Nina Hagen (foto Dirk Herbert via Wikipedia), in de nasleep van de affaire rond haar stiefvader Wolf Biermann, uit de DDR werd gezet. (In de praktijk kwam het erop neer dat ze de DDR niet terug binnen kon.)

Ik zal maar meteen bekennen: ik ben geen fan. Toen ze in de Ancienne Belgique optrad, stond er op haar deur in koeien van letters “I love girls”. Daarom stuurde De Rode Vaan er gelukkig niet mij, maar medewerkster Angie op af. Zonder resultaat echter.

Ik was dan ook van plan dit voorval “te vergeten” tot ik op YouTube een versie vond van “Du hast den Farbfilm vergessen”, een versie uit 1985 van haar grootste hit toen ze nog in de DDR woonde. Maar toen kwam er even een kink in de kabel en nu vind ik dat niet meer terug, maar tot mijn stomme verbazing heb ik wel een versie van het “Ave Maria” gevonden.
Let op: het betreft hier dus wel het “Ave Maria” van Franz Schubert en niet dat van Gounod, zoals dat door Bobby McFerrin werd gebracht. Bovendien vermoed ik dat de tekst ook een beetje is “aangepast”, maar mijn Duits is niet goed genoeg om het verschil met het origineel te kunnen duiden. En kijk, ondertussen heb ik “Du hast den Farbfilm vergessen” ook weer teruggevonden! (*)

Ronny De Schepper

(*) Misschien was het feit dat Angela Merkel het als één van de vijf songs bij haar afscheid had uitgekozen er niet helemaal vreemd aan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.