Dean Torrence (rechts op de foto), bekend van het zangduo Jan & Dean, wordt vandaag tachtig jaar. Zijn grootste hit heeft echter niets met dat duo te maken, het betreft namelijk… “Barbara Ann” zogezegd van The Beach Boys, maar het is Dean die de lead vocals voor zijn rekening neemt.

Als studenten traden ze al op onder de naam The Barons. Jan Berry had samen met Arnie Ginsburg (als Jan & Arnie) in 1958 een hit met Jennie Lee, terwijl Dean Torrence zijn militaire dienstplicht vervulde.

In 1959 hadden Jan & Dean hun eerste hit met Baby Talk. Berry schreef en produceerde talrijke songs, zowel voor henzelf als voor andere artiesten. De grote successen had het duo, toen Jan Berry samen werkte met Brian Wilson van The Beach Boys, waaruit liederen ontstonden zoals de door Jan Berry en Brian Wilson gecomponeerde nummer 1-hit Surf City, maar ook een veelheid andere chartnoteringen, zoals Dead Man’s CurveSidewalk Surfin’ en andere, maar ook talrijke albums voor Liberty Records.

In 1964 traden ze samen op met The Rolling StonesChuck BerryGerry & the PacemakersJames BrownBilly J. Kramer & The DakotasMarvin GayeThe SupremesLesley GoreSmokey Robinson & The Miracles en de Beach Boys tijdens een concert in Santa Monica, dat als film werd vastgelegd.

Op 12 april 1966 had Berry een auto-ongeluk, waarbij hij zware hoofdverwondingen opliep. Intussen had Dean Torrence het conceptalbum Save for a Rainy Day opgenomen en had zich met andere werkzaamheden boven water kunnen houden, zoals studiomuzikant en grafisch ontwerper voor platenhoezen. Het album kwam vervolgens uit op Jan en Deans platenlabel en zou in 1966 bij Columbia Records verschijnen. De internationale productie begon, geringe aantallen van de Columbia-LP waren dusver voor Japan en Groot-Brittannië gereserveerd. In de Verenigde Staten werd het album voor de publicatie teruggetrokken. Columbia besloot uiteindelijk voor de publicatie van de single Yellow Balloon. Het album werd met veel bonusmateriaal als dubbel-CD in uitgebreide vorm door het Californische label Sundazed pas aan het eind van de jaren negentig weer uitgebracht.

Na zijn (moeizaam) herstel werkte Jan Berry met Dean Torrence aan een ander interessant, tot vandaag nog altijd niet officieel uitgebracht, conceptalbum Carnival of Sound voor Warner Bros, waarvan in 1967 evenwel ook slechts de single Only a Boy en twee verdere promotie-singles door het label werden uitgebracht.

Pas in 1978 traden Jan & Dean weer samen op. Ook nu weer kwam het tot een samenwerking met The Beach Boys, die het duo als voorprogramma in hun tournee integreerde. In 1991 trouwde Berry in Las Vegas met Gertie Filip en Torrence was zijn getuige. De gezamenlijke carrière van Jan en Dean eindigde met de dood van Berry in maart 2004 op 62-jarige leeftijd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.