Fons Mariën las “Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme” van Dalilla Hermans.

Dalilla Hermans staat bekend als activiste tegen racisme. Ze heeft zelf een Afrikaanse afkomst en werd geadopteerd en opgevoed door een blank echtpaar in de Kempen. In 2014 schreef ze een open brief over racisme met als titel ‘ik ben het beu om te doen alsof het allemaal wel meevalt’. Sindsdien wordt ze vaak gevraagd door media als het gaat over racisme, ze gaf er lezingen over. En ze schreef er nu een boekje (iets meer dan honderd bladzijden) over.

Dalilla Hermans bezigt typische activistentaal: ze schrijft over witte mensen, gebruikt woorden als ‘woke’ (wakker zijn, d.w.z. zich bewust van onderdrukking), ‘token’ (een ander woord voor excuustruus of excuusallochtoon), call-out-cultuur (wat ik begrijp als publiekelijk – b.v. via sociale media – reageren op uitingen van racisme). Ze hanteert dus de activistische newspeak. Ik heb eerder al op de blog van het Humanistisch Verbond geschreven over de schaduwzijden van dit activisme, dat wellicht goed bedoeld is maar geen oplossingen biedt.

Haar boek is hoofdzakelijk haar eigen verhaal over hoe haar activisme ontstaan is e.d. Dat verhaal is gelardeerd met vele anekdotes, die ook duidelijk maken dat ze wel racistisch bejegend werd. Maar het boek gaat ook niet veel verder dan het persoonlijke en anekdotische. Geen definitie van racisme, geen historische schets ervan, geen poging om de omvang van het probleem te meten, geen ernstige poging om aan te geven wat we kunnen doen om dit probleem aan te pakken. M.a.w. een boekje dat je snel uitgelezen hebt en dat de lezer geen duidelijk inzicht in de problematiek (die nochtans ernstig is) verschaft.
Het is me onduidelijk waarom een uitgever een dergelijke oppervlakkig, anekdotisch verhaal brengt. 

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.