De Indiase tempeldansen zijn ondertussen in hun eigen land van religieuze dansen tot een puur toeristische aangelegenheid verworden. De Zuid-Indische muziek waarop wordt gedanst, heet Karnatek en een protagonist daarvan is Uday Shankar, die in 2000 precies honderd jaar oud werd. Het is tevens de oudere broer van Ravi, die merkwaardig genoeg vooral bekend is als vaandeldrager van de Noord-Indische of Hindoestaanse muziek.

Maar dat is allemaal niets in vergelijking met de muziek zoals die in de Tantristische liefdeskunst van het Indiase Hindoeïsme wordt aangewend. Zo heb je de waarnemingsmantra Ommm, Ahdi, Ommm om de mogelijkheid lust te ervaren te verhogen. Bij gevorderden volstaat het zelfs al, hier nog maar gewoon aan te dénken! De beheersingsmantra Pahhh, Dahhh, O-Mahmmm dient dan weer om de ejaculatie uit te stellen. De kanaliseringsmantra Ahhh, Nahhh, Yahhh, Taunnn tenslotte dient om het “kosmische bewustzijn” op te roepen, waardoor na de gemeenschap “de kracht niet daalt maar stijgt”.
Het was bij een interview met Miet Bleyen op 9/3/2000, dat ik dit allemaal leerde van haar en van haar lerares Jetty Roels (bovenstaande foto), die ik enkele maanden daarvoor reeds had geïnterviewd over de problemen in verband met haar leslokalen. Als reactie daarop had VLD-fractievoorzitter Jan Van Beneden voorgesteld om haar het Huis der Advocaten (aan de achterkant van het Hotel Dhaene-Steenhuyse) af te staan, maar dat bleek te klein. Voor haar lessen Indiase dans (waarvoor er niet zoveel leerlingen zijn) heeft ze nu een kelder in bruikleen gekregen in de Terneuzenlaan nr.48.

Referentie
Ronny De Schepper, Danslerares Jetty Roels op zoek naar een zaal, Het Laatste Nieuws 23 oktober 1999

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.