Het is al vijf jaar geleden dat de Pools-Belgische wielrenner Taddeus Wierucki is overleden…

Wierucki werd als zoon van een Poolse gastarbeider in de buurt van Luik geboren. Toch nam hij in 1958 deel aan de ronde van zijn land, al weet ik niet bij welke ploeg. Ik weet m.a.w. niet of België een ploeg renners van Poolse afkomst had afgevaardigd zoals Frankrijk dat in het verleden (o.a. met Jean Stablewski, de latere Jean Stablinski) had gedaan naar de Vredeskoers. Wel is het zo dat Wierucki dat jaar door zijn land naar het amateurwereldkampioenschap in Reims werd afgevaardigd (hij werd er achtste; op de Wielersite krijgt hij een Belgisch vlagje voor zijn naam, maar dit is totaal ten onrechte aangezien hij pas halfweg de jaren tachtig werd genaturaliseerd).
Nog merkwaardiger is dat hij het jaar daarop (dus in 1959), net zoals in 1960 trouwens, zou deelnemen aan de Ronde van Frankrijk (in het internationale team). Daarmee is hij de eerste en lange tijd de enige Pool geweest die heeft deelgenomen aan Le Grand Boucle (zie foto Kessels-Paris). Bovendien heeft hij volgens mij als Pool ook deelgenomen aan het wereldkampioenschap voor profs (ondanks het feit dat zijn federatie geen beroepsrenners erkende), zij het dat ik hiervoor geen bewijzen heb kunnen vinden…

9 gedachtes over “Taddeus Wierucki (1934-2015)

 1. Deden de Franse Polen ook met een Frans-Poolse ploeg mee aan de Ronde van Polen? Ik weet dat dat het geval was bij de Vredeskoers. En is Edward Klabinski niet de eerste Poolse deelnemer aan de Tour geweest? Een renner als César Marcelak zou nog eerder geweest zijn ware het niet dat hij voorafgaand aan WOII enkel als onafhankelijke reed (en dus geen Tour), en in 1947 reeds de Franse nationaliteit kreeg. Leuk stuk in elk geval. Heb je meer info over Wierucki dan wat op de Wielersite staat? zou ik wel in geïnteresseerd zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt over heel de lijn gelijk, Stephan! Ik zat met mijn gedachten eveneens bij de Vredeskoers. Anderzijds is het natuurlijk niet uitgesloten dat zowel Belgische als Franse Polen (eventueel in ploegverband) aan de ronde van hun land kunnen hebben deelgenomen. Op de Wielersite staat er een foto van Wierucki genomen door ene Szymkowski, die dus in Polen zou kunnen zijn genomen. In dat geval draagt Wierucki een trui van Total, mogelijk het team waarmee hij aan de Ronde van Polen heeft deelgenomen. Of anders is het gewoon de trui van zijn club Pesant C.L. natuurlijk…
   César Marcelak heeft inderdaad deelgenomen aan de Tour van 1948 en 1949, maar hij was op 22/6/1947 al tot Fransman genaturaliseerd, dus hij komt niet in aanmerking. Edouard Klabinski daarentegen is bij mijn weten nooit genaturaliseerd en heeft inderdaad in 1947, 1948 en 1949 aan de Tour deelgenomen. Dus ruim tien jaar eerder dan Wierucki.
   Deze foutieve informatie kwam eveneens uit de Wielersite, die op deze ene pagina dus toch wel heel veel blunders opstapelt. Anderzijds dient men vast te stellen dat zij de enigen zijn die iets over Wierucki brengen. Voor de rest (Wikipedia b.v.) doet iedereen er het zwijgen toe. Ook mijn eigen bijdrage bevat dus enkele fouten, maar samen met de Wielersite heb ik dan toch de verdienste de discussie aan te zwengelen en ervoor te behoeden dat alweer een aantal misverstanden als “vaststaand feit” de geschiedenis zouden ingaan. Bedankt hiervoor!

   Like

 2. België en ook Nederland hadden een ploeg in die Ronde van Polen van 1958. Voor België o.a. Constant Goossens, Richard Everaerts, Eugène van den Broeck en dus Taddeus Wierucki. Voor Nederland reden daar o.a. Ab Geldermans, Nol Ehlen, Piet Steenvoorden, Leen van der Ven en Bram Kool.

  Goossens, Everaerts en Steenvoorden wisten zelfs etappes te winnen en Goossens werd uiteindelijk tweede achter Fornalczyk.

  Een broertje van de eerder genoemde Klabinski, Wladyslaw, reed ook mee, inmiddels teruggekeerd naar Polen onder officiële Poolse vlag.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wierucki stond op de deelnemerslijsten van de WK’s prof in 1959 (hij werd 13°) en 1960 (niet gestart of opgegeven?).
  Klabinski is dus inderdaad altijd Pool gebleven.
  In 1946 zou er naast Kablinski, die prof was t.e.m. 1958, ook nog een zekere Hublinsky geweest zijn, maar de bronnen zijn niet zeker van hun zaak.
  In 1953 was er Félix Zukowsky die als onafhankelijke reed. In 1955 de eveneens onafhankelijke Ryszard Kruszyna en vanaf 1956 Henri Wasilewski die als prof of onafhankelijke tot 1960 reed.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hi Ronny ,

  Ik kan er , helaas , niet veel aan toevoegen , Tadeusz Wierucki heeft de 1958 RVP niet uitgereden , hij vertegenwoordigde als enige Poolse-Belg de Luikse club Pesant – CL , maar volgens de Poolse commentator en schrijver Bogdan Tuszynski , in zijn boek Tour de Pologne – 60 Lat , Warschau 1989 , heeft ie zijn toekomstige vrouw tijdens zijn verblijf in Polen leren kennen , wat de wedstrijd betreft , de Poolse pers was unaniem : de Belgen waren het sterkste blok in koers .

  Ik kan me niet inloggen op jouw site , maar misschien kun je zelf mijn mail plaatsen ?

  Mvg , Stephen F

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoals men kan zien, heb ik zelf de reactie van Stephen moeten plaatsen. Dat is echter niet normaal. Voor deze site moet men niet inloggen en iedereen zou een reactie moeten kunnen plaatsen. Ik vraag me af wat er verkeerd is gegaan…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.