Morgen viert de Gentse fotografe Michèle Francken haar 65ste verjaardag…

Michèle Francken, hier gefotografeerd door Dominique Dierick van Het Nieuwsblad, behoort tot het ras van fotografen die hun modellen gemakkelijk uit de kleren praten. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat zij deel uitmaakt van een heuse fotografendynastie. Haar grootvader François was de eerste portrettist van Gent en ook haar vader Lucien maakte vooral op dat vlak naam. Maar hij zette ook al de eerste stappen in de naaktfotografie. Het is in deze tak dat dochter Michèle zich heeft gespecialiseerd.
“In essentie is naaktfotografie ook portretfotografie,” zegt ze en als voorbeeld toont ze me een vierluik, waarbij het hoofd van een vrouw, haar handen, buik en borsten geïsoleerd staan afgebeeld. Zo krijgen we inderdaad een “portret” van de hele vrouw. Een mooi portret ook, want Michèle wil vooral de schoonheid in beeld brengen.
Vindt ze vrouwen dan mooier als mannen? Want hoewel ze – in tegenstelling tot sommige collega’s – beide geslachten naakt in beeld brengt, is er toch duidelijk een vrouwelijk overwicht.
“Maar dat is gewoon te wijten aan het aanbod,” antwoordt ze. “Het zijn nu eenmaal meestal jonge vrouwen die zich aanbieden.” Dat blijkt overigens niet altijd voor een naaktfoto te zijn. Maar Michèle praat haar klanten vaak uit de kleren. “Soms komt iemand binnen voor een portret en gaat buiten met een naaktfoto. Dikwijls zijn ze zelfs fier en mag ik de foto zonder problemen opnemen in een tentoonstelling.”
Zelf experimenteerde ze op haar zeventiende om haar lichaam op de gevoelige plaat vast te leggen. “Die foto’s zouden mooi in een overzichtstentoonstelling passen. En onlangs bekeek ik mezelf in de spiegel en bedacht ik dat ik dat misschien nog eens zou moeten doen,” besluit ze blozend (*).
Dat ze graag eens zou exposeren samen met een paar andere vrouwelijke fotografen zoals Lucille Feremans uit Temse lijkt me normaal, aangezien Feremans dezelfde “gladde” stijl hanteert (zij het met een briljante techniek). Maar dat ze Hilde Braet de voorkeur geeft boven Priscilla Bistoen (°Gent, 1967) vind ik verrassend. Bistoen wil weliswaar vaak een verhaal vertellen met haar foto’s, maar ook zij wil toch vooral naar schoonheid streven. Braet daarentegen vindt erotiek ook terug bij “gewone” mensen, jong of oud, mager of dik.

Ronny De Schepper

(*) Dat was wel toen ik haar destijds heb geïnterviewd voor Het Laatste Nieuws (ergens in de jaren negentig), waarmee ik echter niet uitsluit dat mevrouw Francken dat dit ook nu nog altijd zou kunnen doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.