Vandaag is het al 25 jaar geleden dat Vivian Stanshall (foto YouTube) is overleden. Dat is weer zo’n naam die verdient aan de vergetelheid te worden ontrukt. Hij is vooral bekend als zanger van The Bonzo Dog Doo-Dah Band, al is zijn stem ook te horen op één der best verkochte platen aller tijden. Inderdaad, hij is de stem die op “Tubular bells” de verschillende instrumenten aankondigt die Mike Oldfield bespeelt

The Bonzo Dog Doo-Dah Band is een popgroep uit de sixties die hier op het continent voor het grootste deel onbekend is, ook al hebben ze een paar “echte” hits gehad, zoals “I’m the urban spaceman”. Toch is het vooral voor hun humoristische platen dat ze het meest bekend zijn en vaak gelinkt worden aan Monty Python, zij het dan dat dit meestal via een ander groepslid, namelijk Neil Innes, is.
Met deze humoristische kant van de Bonzo’s maakte ik voor het eerst kennis in 1973 toen wij met Salade een optreden verzorgden op het carnavalbal van de Germaanse in de Koornbloem te Gent. Jean-Paul Van der Elst zong toen immers “Through the canyons of your mind”, de parodie van de Bonzo’s op Elvis, een bewerking van “If I gave my heart to you” van Acker Bilk.


Later leerde ik echter een nog veel grappiger nummer kennen, namelijk “The Intro’s and the Outro’s”, dat ik hieronder dan ook heb weergegeven.

3 gedachtes over “Vivian Stanshall (1943-1995)

  1. Dat is niet helemaal correct. Het nummer I’m the Urban Spaceman werd geschreven door Neil Innes. Geproduceerd werd het door Paul McCartney onder het pseudoniem Apollo C. Vermouth.
   McCartney contracteerde daarna de Bonzos voor de Beatles film Magical Mystery Tour waar ze optreden terwijl John Lennon duidelijk verveeld toekijkt.
   Ze spelen trouwens het nummer Death Cab for Cutie dat als bandnaam later opduikt. https://www.youtube.com/watch?v=pFf8FOIYdw8

   Geliked door 1 persoon

 1. In het kinderprogramma Do Not Adjust Your Set dat van 1967 tot 1969 op de BBC liep speelden o.a. Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin sketches terwijl de Bonzo Dog Band muziek maakte tussen de sketches in. Daar is de eerste samenwerking tussen wat later Monty Python werd en Neil Innes, die net als Vivian Stanshall deel uitmaakte van de Bonzos.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.