De banner voor de wielerwedstrijd E3 BinckBank Classic is alweer controversieel. De organisatie liet enkele wielerwinnaars in de huid van een personage van FC De Kampioenen kruipen. Eddy Planckaert schittert op de affiche als Xavier Waterslaeghers en Greg Van Avermaet als… zijn vrouw Carmen. “Greg bleek een natuurtalent”, aldus pr-verantwoordelijke bij E3 Jacques Coussens, het brein achter de banner, bij Het Laatste Nieuws.

Coussens liet enkele wielerwinnaars in de huid van een personage van “F.C.De Kampioenen” kruipen. V.l.n.r. op de foto van Henk Deleu: Patrick Lefevere als Balthazar Boma, Eddy Planckaert als Xavier Waterslaeghers, Johan Museeuw als Marc Vertonghen, Peter Van Petegem als Dimitri Detremmerie, Freddy Maertens als Oscar Crucke en Greg Van Avermaet als Carmen.

Wie er echter niet mee kon lachen, dat was de VRT. “F.C.De Kampioenen” is immers een beschermd merk en daar mag je dus niet zo maar vrij mee omspringen.  “Het is vooral spijtig, nu we beslist hebben het vervolg van de reeks ‘on hold’ te zetten omwille van Johnny ­Voners’ gezondheid”, ­reageert woordvoerder Hans Van Goethem in HLN. “Maar publiciteit maken met één van onze merken zonder ons vooraf te contacteren kan sowieso níet.” 

Wat er nu gaat gebeuren is nog onduidelijk. In het verleden zocht de organisatie haar inspiratie een paar keren bij vrouwelijke schoon, en daar kwam ook al eens kritiek op. Vorig jaar moest E3 de banner met twee gebodypainte vrouwen die samen een kikker vormden zelfs vervangen onder druk van wielerorganisatie UCI.

“Ik kreeg inspiratie voor deze banner twee dagen nadat UCI de vorige had bekritiseerd”, aldus nog altijd Jacques Coussens in Het Laatste Nieuws. “Ik dacht: ‘als we nu eens renners op onze banner zetten, daar kan niémand iets tegen hebben.’ En renners worden tot kampioen gemaakt in Harelbeke, vandaar mijn ingeving om met FC De Kampioenen aan de slag te gaan.” Hij liet renners die E3 ooit wonnen in de huid kruipen van personages van de populaire serie.

Daarnaast kreeg ook Patrick Lefevere, die met zijn ploeg de E3 al vaker op zijn palmares mocht zetten, een plaatsje op de affiche. “Ik was eerlijk gezegd niet meteen enthousiast om mee te doen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Maar Jacques is nogal overtuigend. Vooral het feit dat je in deze #Metoo-tijden met niets meer mag lachen, heeft me over de streep getrokken. Met onszelf lachen, dat mag nog net.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.