En als ik dan toch reclame aan ’t maken ben voor mijn zonen, mag ik ook Roddy niet vergeten, die vorige week te horen was bij de Inspecteur op Radio 2.

Een thuisbatterij is interessant voor wie zonnepanelen heeft. Het teveel aan stroom kan je dan opslaan en later gebruiken als je het nodig hebt. In de theorie is dat interessant. In de praktijk vaak niet omdat zo’n installatie veel geld kost. Ondanks de hoge kostprijs zet Roddy De Schepper toch de stap. Hij vertelt bij De Inspecteur over zijn ervaringen met de thuisbatterij.

Roddy De Schepper uit Sinaai woont in een oude boerderij en heeft precies een jaar geleden, in februari 2019, een thuisbatterij laten installeren. Daarmee kan hij de energie die z’n zonnepanelen opwekken opslaan. Die energie kan hij dan later gebruiken. Op een moment dat er dus geen zon is maar wel verbruik. 

De thuisbatterij moet ervoor zorgen dat Roddy z’n stroomfactuur drastig daalt. En dat lukt. “Ik had vorig jaar nog een stroomfactuur van 500 euro per maand. Tegenwoordig betaal ik 150 euro. Ik bespaar dus elke maand meer dan 300 euro. Als je weet dat de installatie zelf 20.000 euro kostte, dan moet ik die investering binnen 5 jaar terugverdiend hebben. En dat is toch mooi?” 

Installatie verdient zichzelf niet altijd terug  

Roddy is in de wolken over zijn installatie. Logisch, als je ziet dat hoeveel geld hij daardoor elke maand bespaart. 

Maar die besparing is niet representatief voor iedereen. Dat zegt energiespecialist Jeroen Büscher die onderzoek doet naar batterijopslag bij Energyville. Hij noemt de situatie van Roddy eerder uitzonderlijk. “Roddy had al een uitzonderlijk hoge energiefactuur. Daardoor heeft hij meer marge om te besparen. Het is dus niet zo dat elke installatie zichzelf al na vijf jaar terugverdient.” 

De installatie bij Roddy kostte zo’n 20.000 euro. Dat is volgens Jeroen dan weer uitzonderlijk duur. “Net omdat Roddy een hoog verbruik heeft, moet de installatie ook genoeg opslagcapaciteit hebben. Een huishouden met een gemiddeld verbruik, komt dan ook toe met een thuisbatterij die gemiddeld 7000 kost.  Dat is een pak minder. Maar nogmaals: het is niet zo dat je die installatie sowieso terugverdient.” 

Het is niet wenselijk om allemaal een thuisbatterij in huis te halen. We investeren beter in batterijen op lokaal niveauJeroen Büscher, deskundige batterijopslag bij Energyville 

Iedereen een thuisbatterij? 

De prijs voor een thuisbatterij is  ten opzichte van vorig jaar weliswaar gedaald en de technologie is verbeterd. Ook op het vlak van regelgeving zijn er stappen gezet om thuisbatterijen op termijn gemakkelijker te integreren in onze energievoorziening. 

Maar ondanks die inspanningen gelooft Jeroen niet dat we over tien jaar allemaal zo’n batterij in huis hebben. “Sowieso zijn thuisbatterijen op dit moment een grote investering. Dat zal nog lang zo blijven. En het is vanuit maatschappelijk oogpunt ook niet wenselijk om privé te investeren in die batterijen. We hebben allemaal baat bij een sterk openbaar net.” 

Jeroen ziet meer heil in een grote batterij voor een appartementsgebouw of een woonwijk. “Er wordt nu gekeken naar manieren om op die schaal gebruikers en producenten met elkaar in contact te brengen. In de toekomst zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn om de productie van particulieren te combineren met de productie van energieleveranciers en andere installatie. De stroom die over is van alle zonnepanelen op mensen hun dak, kan dan gecombineerd worden met energie die komt van een zonnepark of een windmolenpark.” 

Volgens Jeroen is dat technisch niet zo moeilijk. Het is vooral op het vlak van regelgeving dat er grote uitdagingen zijn. “Hoe ga je meten wie welke hoeveelheid energie op het net zet? En hoe ga je die mensen vergoeden? Want de ene buur heeft misschien wel meer energie uit z’n zonnepanelen gehaald dan de andere. En hoeveel geld krijgt die daar dan voor? Dat zijn allemaal vragen die opgelost moeten worden vooraleer zo’n systeem kan werken.” (Radio 2, De Inspecteur)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.