Morgen zal het ook al 25 jaar geleden zijn dat Christine De Schepper is overleden. Ik noemde haar “mijn zus”, alhoewel we enkel de familienaam gemeen hadden, er was geen familieband. Christines heengaan is een tragedie waarover ze zelf voorafgaandelijk (uiteraard) een boek heeft geschreven, maar van dit boek is op het internet niks terug te vinden, noch biografische gegevens over haar, noch een foto, kortom niks, niks, NIKS! Ik vind het vreselijk en alhoewel ik me niet geroepen voel om iets over dat aangrijpende boek te schrijven, wil ik wel proberen met een paar “annekedotes”, zoals L.P.Boon dat noemde, haar terug tot leven wekken, want ik vind het wraakroepend dat iemand zo maar in het niets verdwijnt!

Zoals die keer dat ik haar samen met Johan de Belie ging opzoeken aan de kust, waar ze woonde, met name in Knokke-Heist. We gingen eerst naar haar ouderlijk huis, dat een bierstekerij was. Daar was ze echter niet te vinden. Ze lag immers op het strand “De Idioot” van Dostojevski te lezen. Nu is dit sowieso al een lovenswaardige bezigheid, maar het wordt nog beter als je weet dat ze dit deed in het kader van haar examen in de Germaanse (want het was vandaar dat we elkaar kenden). Goed, we vinden Christine inderdaad terug en maken nadien een fikse wandeling met haar. Nu, wie dat boek van Dostojevski kent, weet dat dit een dikke klopper is. Dus na verloop van tijd zucht Christine vermoeid: “Zie me hier nu lopen met de idioot!” Waarop Johan en ik gelijktijdig: “Over wie van ons beiden heb je het nu eigenlijk?”

In onze eerste kandidatuur was prof.Willem Pée nog de vaandeldrager van het departement Nederlandse Taalkunde, dus moest ik bij Pée, die rustig een banaan zat te verorberen, mondeling examen afleggen. Het ging niet goed. Zo herinner ik mij dat ik op de vraag wat “de West” was, “West-Vlaanderen” antwoordde, terwijl dat natuurlijk “West-Indië” moest zijn. (Tussen haakjes: wat dit met Nederlandse Taalkunde had te maken, mag Pée weten!) Ik stevende dus rechtstreeks op een buis af, maar nu moet je weten dat die examens in alfabetische volgorde werden afgelegd en ik werd dus voorafgegaan door “mijn zus” Christine. Pée had aan haar gevraagd wat haar familienaam betekende. En Christine had natuurlijk tegenover de militante atheïst Pée een vreselijk katholiek verhaal over de hemelse Schepper opgehangen. Christine werd op dat examen op haar beurt voorafgegaan door Constant “Stanne” De Neve, die toen mijn beste vriend was in de Germaanse. Met hem had ik het ook reeds over de herkomst van mijn familienaam gehad. Stanne gaf er dezelfde betekenis aan als Eriek Verpale (een andere kortstondige Germanist) in “Katse nachten”. “Scheppen” zou dan onder de rok van een meisje of een vrouw naar haar geslacht grijpen zijn. “Grab them by the pussy!” zoals Trump zou zeggen. Toen ik dus ook deze vraag kreeg bij Pée was dit het eerste waaraan ik moest denken. Ik durfde het echter niet uit te spreken, dus ging ik maar voor “vuilnis opscheppen”. Waarop Pée van het lachen bijna stikte in zijn banaan. “Zo zie je maar weer, hé” gaf hij bijzitter Valeer Frits Vanacker een por in diens ribbenkast, “de meisjes zoeken het in het goddelijke en de jongens in het vuil van de straat!” Enfin, hij vond het zo grappig dat ik later werd gedelibereerd.

Maar met die grapjes doe ik Christine misschien wel onrecht. Als er iemand een ernstiger stuk wil schrijven, dan zou die me daarmee dus een groot plezier mee doen!

Ronny De Schepper

(foto’s met dank aan Nathalie David)

4 gedachtes over “Christine De Schepper (1951-1995)

 1. Beste,
  Ik ben de “levenspartner” van Christine en ik heb geen weet van een boek dat zij zou hebben gepubliceerd een jaar voor haar dood, wel van een boek dat een jaar na haar dood werd samengesteld op basis van de dagboekaantekeningen van haar en van mij zelf. Ik ben steeds bereid een exemplaar van dat boek ter beschikking te stellen. Ik woon in Oostende (Rogierlaan 44 0404) waar u steeds welkom bent. Indien gewenst, geeft u een seintje via notredame.bels@gmail.com.
  Luc Notredame

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Ronny, via mijn mama (de échte zus van Christine De Schepper ;-) die vandaag dit stukje hier ontdekte las ik het eveneens met een lach – terugdenkend aan mijn ‘tante Chris’. Hartelijk dank hiervoor !
  Haar petekind (mijn broer) onderging helaas hetzelfde lot (18/4 ll., 2 jaar geleden overleden) als zijn meter, Christine. Twee jaar klinkt lang als ik het schrijf, maar het voelt vandaag alsof ik gisteren nog maar afscheid nam van mijn broer; net zoals die 25 jaar… terug gekatapulteerd in de tijd voelt het recent aan als ik terugdenk hoe ik wekelijks ‘broste’ (aan de hogeschool Gent) om mijn tante aan haar ziekbed in Brugge de allerlaatste bezoekjes te brengen. Wij hebben dus veel foto’s van haar en wil er graag een paar met u delen. Via deze weg is geen plaats om te reageren met een foto zie ik, laat maar weten hoe ik een foto kan doorsturen. Vriendelijke groet, Nathalie David

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.