“It happened one night” won vijf oscars en was the first film to win the Oscar “grand slam”: Oscar voor beste filmOscar voor beste regisseurOscar voor beste acteurOscar voor beste actrice en Oscar voor beste aangepaste scenario (*). Alleen One Flew Over the Cuckoo’s Nest en The Silence of the Lambs herhaalden later deze krachttoer.

Frank Capra, the director, makes a cameo as one of the passengers on the bus singing the third couplet of “The Daring Young Man on the Flying Trapeze”.

Deze film was eigenlijk een beetje een ongelukje. Claudette Colbert en Clark Gable moesten als een soort straf bij Columbia Pictures (wat toen in de ‘poverty row’ hoorde) deze film maken. Niemand had dus eigenlijk zin om deze film te maken. Deze film gaf ook de voorzet voor de talrijke screwball comedies die in de loop van de jaren dertig en veertig volgden.

Met deze film startte met name de rage van de feelgood movies. Met “It’s a wonderful life” uit 1946 overtreft Capra zichzelf misschien nog! En verder is er “It’s a wonderful world”, “It’s always fair weather”, “It’s only money”, “It’s a joke son”, “It started in Naples”, “It should happen to you” en “It could happen to you”. Zoals Julie Burchill opmerkt in “Good luck to them” (The Sunday Times 13/11/1994): “Films die met it beginnen, there is something wrong with it, alleen It’s alive is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel.” En nog: “It’s strange how feelgood films disapprove of sex when you consider that sex is actually one of the few things that makes people feel good.”

Ronny De Schepper

(*) Het scenario van Robert Riskin is gebaseerd op het kortverhaal Night Bus (1933) van Samuel Hopkins Adams.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.