Het is vandaag ook al 25 jaar geleden dat Melvin Franklin, één van de originele Temptations, is gestorven. Hij was de baszanger. Daarom heb ik als voorbeeld een versie van “Papa was a rollin’ stone” gekozen omdat hij daarin de lijnen zingt: “And mama, some bad talk going around town saying that papa had three outside children and a new other wife. And that ain’t right.”

Melvin Franklin werd geboren in Alabama als David English. Hij nam Franklin als achternaam omdat dat de achternaam van zijn stiefvader was. Melvin gebruikte hij als artiestennaam. Tijdens zijn jeugd zat Franklin al in zanggroepen. Een daarvan was “The Voice Masters”. Daar zaten onder anderen ook Lamont Dozier, later bekend van het schrijverstrio Holland-Dozier-Holland, en David Ruffin, een toekomstige Temptation, in.

Melvin Franklin zat bij Otis Williams op school. Toen Williams op een dag aan Franklin wilde vragen of hij bij hem in de groep zou willen komen, rende Franklin bang weg. Hij dacht dat Williams lid van een gang was en dat hij hem in elkaar wilde slaan. Toen Franklin erachter kwam dat dit niet het geval was en het om een zanggroep ging, besloot hij zich bij Williams aan te sluiten. Die groep heette “The Distants” en ook Elbridge Bryant maakte hiervan deel van uit. Toen in 1961 Williams, Bryant en Franklin als drietal overbleven gingen ze op zoek naar nieuwe leden. Die vonden ze in de personen van Paul Williams (geen familie van Otis) en Eddie Kendricks. Kendricks en Williams hadden ook hun eigen groep, “The Primes” (*), maar ook zij zochten nieuwe leden. Toen het vijftal besloot een groep te vormen noemden ze zichzelf “The Elgins”. Het bleek dat er al een groep was die zo heette. Sindsdien noemden ze zichzelf “The Temptations”.

Franklin stond bekend als een zeer sympathieke man bij zijn collega’s. Hij heeft meerdere malen de “Motown Spirit Award” gewonnen, omdat hij precies uitstraalde wat Motown wilde uitstralen. Volgens Otis Williams was Franklin verliefd op Mary Wilson van The Supremes en heeft hij ook een tijd geprobeerd een relatie met haar te krijgen.

Aan het eind van de jaren zestig werd bij Melvin Franklin reumatoïde artritis geconstateerd. Hij ging cortison gebruiken om toch te kunnen blijven optreden. Hierdoor verslechterde echter zijn immuunsysteem waardoor Franklin diabetes kreeg.

In 1978 werd Franklin beschoten toen hij een man probeerde te stoppen bij het stelen van zijn auto. Hierdoor kon hij voor een bepaalde tijd niet optreden.

In het midden van de jaren negentig werd Franklin zo ziek dat Otis Williams erop stond dat Franklin stopte met toeren en nummers opnemen om te kunnen revalideren. Op 17 februari 1995 viel Franklin echter in coma. Hier zou hij nooit meer uit komen en hij overleed zes dagen later aan een epileptisch insult. Hij was 52 jaar oud. (Wikipedia)

(*) Een vrouwelijke tegenhanger van de groep noemde zich dan ook The Primettes. Later zouden zij hun naam veranderen in The Supremes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.