Alcide vertelt: “La Bible de Gutenberg, appelée aussi Bible à 42 lignes, fut le premier grand livre imprimé en caractères mobiles dans le monde occidental. Elle aurait été élaborée à Mayence en 1454, sous la responsabilité de Johann Gutenberg. La mise en page de cette Bible a la particularité de comporter 42 lignes, d’où son autre nom de Bible à 42 lignes. Ce premier livre imprimé à quelques dizaines d’exemplaires recueille un succès immédiat.”

Toch heeft hij ook enige twijfels over de precieze datum: “Est-ce que cette date est valable? Il est à noter qu’aucune des impressions attribuées à Gutenberg ne porte d’adresse ni de date mais il y a quelques éléments qui aident les historiens comme une lettre signalant la vente de la Bible à la foire de Francfort de l’automne 1454.”

De Gutenberg-bijbel mag dan het eerste boek zijn dat met losse letters werd gezet, het was anderzijds niet het eerste document dat op dergelijke manier werd gedrukt: de kunst van het drukken met losse letters, werd vanaf de 11de eeuw reeds in China beoefend met aardewerken, tinnen en houten letters. In West-Europa werden vanaf het begin van de 15de eeuw diverse pogingen ondernomen een bruikbare techniek te ontwikkelen om teksten door druk te vermenigvuldigen. Het oudste gedateerde drukwerk, een aflaatbrief, verscheen in 1454 in Mainz en wordt eveneens toegeschreven aan Johannes Gutenberg. Toch is het mogelijk dat Laurens Jansz. Coster in Haarlem al eerder met losse drukletters werkte. Vast staat dat in 1477 de eerste drukkerij op de Britse eilanden werd gevestigd, namelijk die van William Caxton.
In de eerste helft van de 16de eeuw werd het boek een massaproduct. Dirk Martens (1446-1534) van Aalst introduceerde de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden en publiceerde o.m. werk van Erasmus, Thomas More (“Utopia”) en de reisverhalen van Columbus. Beroemde drukkers in de Nederlanden waren b.v. de families Plantin, Blaeu, Elsevier en Enschedé.

Referentie
Ronny De Schepper, Over bijbels en drukken, Het Laatste Nieuws 13 maart 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.