Op 20 februari 1965 deden The Beatles een eerste poging om That Means A Lot op te nemen. Het was een poging van Paul McCartney om een (muzikaal) antwoord te formuleren op John Lennons Ticket to ride dat ze vijf dagen eerder hadden opgenomen en dat een grote hit zou worden.

Voor het verhaal wend ik mij tot Anne Hurenkamp van de uitstekende website BeatlesTalk. “Op zoek naar een soort bombastisch, groot geluid, zoals bij Ticket To Ride, verzandden ze met deze nieuwe poging in een van echo vergeven, slordige versie van Pauls nummer. In de vele takes slaagde de band er ook niet in om alles helemaal zuiver te zingen. Misschien kwam dat wel door de bijzondere melodische wendingen die McCartney bedacht, ook in een poging Lennon daarin te kopiëren. Het was buiten zijn eigen melodische comfortzone als componist.”

Persoonlijk vind ik dit wel een merkwaardige vaststelling, want weinig mensen zullen me tegenspreken dat het Paul McCartney was die met de meest melodieuze Beatle-nummers voor de pinnen kwam. Bij John Lennon ging het op de eerste plaats om de tekst en om die goed over te brengen, wilde hij de melodie wel eens naar de achtergrond verschuiven. Maar goed, terug naar BeatlesTalk…

Als iets niet lukt, helpt het vaak om het even weg te leggen. Dat deden The Beatles ook. That Means A Lot ging na een stuk of twintig takes de ijskast in en kwam daar eind maart 1965 weer uit. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar het werd niet meer wat met de drie takes die op die datum nog werden opgenomen. Paul nam daarvoor opnieuw plaats achter de piano. Er zijn uiteindelijk langzame en snellere versies van het nummer bekend. The Beatles experimenteerden nog wat maar, zoals John Lennon ooit in een interview zei:We found out we just couldn’t sing it. In fact, we made a hash of it, so we thought we’d better give it to someone who could do it well.‘”

En wie was er dan wel een betere zanger dan The Beatles? Wel, uiteraard P.J.Proby, de Amerikaanse emigrant die eveneens in de portefeuille van manager Brian Epstein zat. Toch zat er ook voor hem, ondanks het feit dat George Martin als producer achter de knoppen zat, niet meer in dan een 24ste plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.