Morgen viert de Amerikaanse soulzanger en componist William « Smokey » Robinson zijn tachtigste verjaardag…

Smokey werd geboren in Detroit zelf, waar Berry Gordy later zijn Motown-label zou oprichten en op school vormde hij reeds de groep « The Miracles ». De groep werd dan ook een der eerste om op het Motown label op te nemen. In 1960 bezorgde Smokey en zijn Miracles hun maatschappij een eerste groot commercieel succes met de hit « Shop Around ».
Smokey beschikt over een opvallend, heel eigen, wat hees stemgeluid, als van een verstokte roker. Vandaar misschien zijn bijnaam ? (*)
Hij is ook een zeer actief en begenadigd songschrijver : Bob Dylan noemde hem eens de meest vooraanstaande dichter van Amerika. Smokey’s liedjes hebben qua tekst altijd meer lyrische aspiraties gehad dan de doorsnee popsong. Vooral op het einde van de jaren ’60 kwam Robinson als goeie tekstdichter uit de verf, die het gebruik van literaire wendingen (metaforen, onverwachte zinswendingen), niet schuwt.
De combinatie van deze kwaliteiten als vertolker en creatief talent zorgde dan ook voor een hele reeks hits: zoals « You really got a hold on me », « The tracks of my tears » of het schitterende « Tears of a clown » dat pas na drie jaar (1967-70) « ontdekt » werd en dan nog het eerst op het vasteland. Smokey schreef ook liedjes voor andere vedetten van de Motown-organisatie : voor Marvin Gaye (« Ain’t that peculiar »), Mary Wells (« My Guy ») en voor de Temptations (« My girl » en « Get ready »).
Daarom dat het jammer is dat op z’n jongste elpee « Being with you » de klemtoon niet ligt op dat compositorische aspect (er staan zelfs een aantal composities van anderen op). Zijn erotisch stemgeluid daarentegen wordt netjes in de verf gezet door romantische arrangementen (b.v. in de titelsong). Ontgoocheling dus misschien voor de soul-freaks maar deze elpee illustreert nogmaals dat Smokey wil doorbreken bij een groot (en dus overwegend blank) publiek. En na al die tijd gunnen wij hem dat van harte.

Referenties
Ronny De Schepper, On top of old Smokey, De Rode Vaan nr.46 van 1981
Smokey Robinson, Being with you, Motown VG 409.542.004

(*) Volgens Wikipedia alvast niet, want daar zegt men dat hij de bijnaam reeds in zijn jeugd kreeg van zijn oom Claude (Robinson is van Franse afkomst langs moeders zijde).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.