Jos van Emden (foto Jean-Pierre Verstraete) heeft zich vorig seizoen in Ede verzekerd van de Nederlandse titel tijdrijden. De renner van Jumbo-Visma had voor de 40,8 kilometer 46:59 minuten nodig. Sebastian Langeveld (Education First) gaf acht seconden toe en werd tweede. Het brons ging naar Dylan van Baarle (Ineos) in 47:26.

Jos van Emden (Schiedam, 18 februari 1985) is een Nederlands wielrenner die anno 2019 rijdt voor Team LottoNL-Jumbo. Zijn carrière begon in 2006 bij het Rabobank Continental Team. In dat jaar won hij zowel het eindklassement van de Roserittet alsook het eindklassement van de Triptyque des Barrages. Daarnaast won hij de vierde etappe van de Ronde van Normandië, de eerste etappe van de Ronde van Loir-et-Cher en de proloog en de eerste etappe van de Grand Prix Tell.
Tijdens het wereldkampioenschap voor beloften in Salzburg in 2006 verbaasde hij zichzelf met een 22e plaats op het onderdeel tijdrijden, terwijl hij op de weg een zevende plaats behaalde. Aan het einde van het seizoen kampte hij echter met tegenslag; tijdens een training kwam hij ten val en brak zijn sleutelbeen. Hiervan wist hij evenwel goed en snel te herstellen.
In 2007 behaalde Van Emden een spectaculair succes door de profkoers Ronde van het Münsterland te winnen. Hetzelfde jaar behaalde hij tijdens het nationaal kampioenschap voor beloften de derde plaats op de weg en werd hij tweede op de discipline tijdrijden, achter respectievelijk Tom Leezer en Lars Boom. In 2008 behaalde hij een tweetal zeges waaronder een etappezege in de Ronde van Normandië. In 2009 maakte Van Emden zijn debuut in een grote ronde. Hij reed de Ronde van Italië; hij werd 166e en Denis Mensjov, kopman van de Raboploeg, pakte de overwinning. Van Emden vervulde vooral een knechtenrol in deze ronde.
In zijn tweede Ronde van Italië in 2010 behaalde Van Emden een negende plaats in zowel de openingstijdrit als in de negende etappe. Later in het seizoen won hij de proloog van de Delta Tour Zeeland en die van de Ster Elektrotoer. Vervolgens werd hij Nederlands kampioen tijdrijden door favorieten Koos Moerenhout, Lieuwe Westra en Lars Boom te verslaan.
Tijdens de negentiende etappe van de Ronde van Italië 2014, een klimtijdrit, stapte Van Emden van zijn fiets af om zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Nadat ze “ja” gezegd had fietste hij de etappe verder uit (en werd 120e van de 156).
Van Emden liet zich in 2015 vaker opmerken door goede uitslagen in tijdritten. In de Ronde van Californië moest hij in een tijdrit alleen Peter Sagan voor zich dulden. Op het NK werd hij, net als een jaar eerder, derde. Hij reed daarna zijn eerste Ronde van Frankrijk en liet een vijfde plaats noteren in de openingstijdrit in Utrecht. In eigen land wist hij vervolgens ook zijn eerste World Tour-zege te boeken met winst in een tijdrit in de Eneco Tour. Hiermee kwam hij bovendien aan de leiding in het klassement, al was hij die na één dag weer kwijt. In 2017 won Van Emden op de slotdag de tijdrit in de Ronde van Italië. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.