Vandaag is het ook 55 jaar geleden dat The Beatles “You’ve got to hide your love away” opnamen. Bij ons verscheen het oorspronkelijk enkel op de soundtrack-elpee van hun tweede film “Help!”, maar in Frankrijk (of toch in Franstalige gebieden, want in Frankrijk zelf gaf men eigenlijk de voorkeur aan EP’tjes) verscheen het blijkbaar op single op de keerzijde van “Yesterday” (volgens bovenstaand hoesje zou het zelfs de A-kant geweest zijn!). Bij ons was die keerzijde het heftige “Dizzy Miss Lizzy” (een nummer van Larry Williams) om dus te contrasteren met het ingetogen “Yesterday”. In Frankrijk daarentegen koos men voor een nummer dat volledig in dezelfde lijn lag. Bovendien kreeg je hier ook een typische afwisseling van Lennon (“You’ve got to hide…”) met McCartney (“Yesterday”). Wie heeft er de beste keuze gemaakt, vinden jullie?

In 1964 hadden The Beatles op hun tournee door de Verenigde Staten Bob Dylan ontmoet. Die avond rookten The Beatles, op aandrang van Dylan, marihuana, zoals ik al heb verteld op deze blog. Deze drug zou vanaf die tijd een grote invloed hebben op de muziek van The Beatles. Maar ook muzikaal en tekstueel gezien had Dylan een grote invloed op de muziek van The Beatles.

Deze invloed is goed te horen bij You’ve Got to Hide Your Love Away. Volgens Lennon schreef hij dit lied in zijn “Dylan-periode”. Door het werk van Dylan ging Lennon proberen om ook zijn eigen gevoelens en emoties in zijn liedteksten te stoppen.

The Beatles namen You’ve Got to Hide Your Love Away in negen takes op in de Abbey Road Studios op 18 februari 1965. Slechts twee van deze negen takes waren compleet, de overige takes eindigden voortijdig. Op het verzamelalbum Anthology 2 is de vijfde take van het nummer te horen. Bovendien is een geluidsfragment uit take 1 te horen, waarin John Lennon gekscherend roept: “Paul’s broken a glass, broken a glass, Paul’s broken a glass”.

Voor het eerst sinds Love Me Do werd op You’ve Got to Hide Your Love Away gebruik gemaakt van een sessiemuzikant. De bijdrage van fluitist Johnnie Scott werd middels een overdub aan het nummer toegevoegd. [Wikipedia]

In de film Help! is te zien hoe The Beatles You’ve Got to Hide Your Love Away spelen voor priesteres Ahme (gespeeld door actrice Eleanor Bron). In de film delen The Beatles vier huizen waarvan de tussenmuren zijn uitgebroken. Te zien is hoe The Beatles het nummer in dit huis spelen, terwijl iemand met een vals gebit een indoor-grasperk knipt b.v.

Opvallend is dat mensen uit de arbeidersklasse tot die tijd in dergelijke kleine kamertjes woonden. Ik denk b.v. aan de huizen van de tuinwijk in Temse waar ikzelf opgroeide, maar mijn vrouw groeide op in een dergelijke tuinwijk aan de andere kant van Oost-Vlaanderen, namelijk Zulte, en ook daar waren de kamertjes zo klein. Nadat de mensen de film “Help!” hadden gezien (*), waren ze die kamertjes beu en werden overal de binnenmuren gesloopt. Niet enkel in dergelijke tuinwijkhuisjes, maar ook b.v. in mijn appartement in de binnenstad van Gent!

Ronny De Schepper

(*) Hoeft het nog gezegd dat dit als grap is bedoeld? Maar het tijdstip klopt wel! (Halfweg de jaren zestig dus.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.