Het is al vijf jaar geleden dat de Amerikaanse zangeres Lesley Gore (eigenlijk Lesley Sue Goldstein) op 68-jarige leeftijd in een ziekenhuis in haar geboortestad New York aan kanker is gestorven.

Gore is vooral bekend geworden met het liedje ’It’s my Party’, een nummer van Walter Gold, John Gluck Jr. en Herb Weiner, waarmee zij op zestienjarige leeftijd naar de top van de Amerikaanse hitparade schoot. In plaats van echter in te gaan op de platencontracten en aanbiedingen voor films, verkoos ze een opleiding. Hierdoor kon ze alleen in de weekenden optreden, hetgeen een rem op haar carrière betekende.
De opvolger van “It’s my party” was “Judy’s turn to cry” (geschreven door Beverly Ross en Edna Lewis). Het nummer was een zogenaamde “antwoordsong”, zoals dat in die tijd wel meer gebeurde (*). Lesley Gore bracht tegelijk trouwens de elpee “I cry if I want to” uit, die vol stond met nummers waarin er op een of andere manier werd geweend. Allemaal producties van Quincy Jones overigens.
In december 1963 bracht Lesley Gore (dan toch nog altijd pas zeventien) “You don’t own me” uit, een song geschreven door John Madara en David White. “The song is an example of threatened emancipation, as the singer tells a lover that he does not own her; that he is not to tell her what to do or what to say; that he is not to put her on display. The song’s lyrics became an inspiration for younger women and played in a major factor in the rise of the second wave feminist movement.” (Wikipedia)
Mede dankzij een vrij conventionele melodie kon deze geëmancipeerde tekst het tot de tweede plaats in de Billboard top 100 brengen, enkel voorafgegaan door “I want to hold your hand” van The Beatles. In Engeland werd het nummer opgepikt door Dusty Springfield en veel later ook door Joan Jett. Lesley Gore nam zelf nog versies op in het Duits, het Frans en het Italiaans. In de laatste twee talen werd het nummer ook gezongen door Dalida. In het Nederlands werd het als “Ik wil vrij zijn” gezongen door Liliane, die toen nog niet St.Pierre heette, want het nummer werd uitgebracht op de B-kant van haar eerste plaatje (en meteen ook haar eerste succes: “We gotta stop”). In 1981 kwam er een nieuwe Nederlandse versie, deze keer door André Hazes (“Zeg maar niets meer”), die er paradoxaal genoeg een typische vrouwonvriendelijke Hazes-tekst op kleefde. “Uiteraard” werd het nummer ook gebruikt in de film “The First Wives Club” uit 1996.

In 1967 ging ze met “Off & Running” nog een stapje verder. In dit nummer van Carole Bayer Sager zegt het meisje dat ze er genoeg van heeft:

Took my love for granted & you pushed your luck too far
Well, you play things underhanded & now I know just what you are
So baby, I’m off & I’m runnin’ just as far as I can go
I’ve had it up to here & I want out, yeah

No matter what you do, oh no matter what you say
I’ve had enough of you; I’m gonna break away


In 2005 kwam Gore ervoor uit lesbisch te zijn. Ze liet weten dat ze daar al op haar twintigste was achter gekomen, maar dat ze er nooit over gedacht heeft dit in de openbaarheid te brengen. “Aan de andere kant heeft ze ook nooit veel moeite gedaan dit te verbergen; voorbeelden daarvan zijn de in 1964 uitgebrachte nummers You Don’t Own Me en Sometimes I Wish I Were a Boy,” schrijft Wikipedia, maar dat vind ik nogal kort door de bocht.
Gore schreef ook zelf muziek. Zo schreef ze met haar broer ’Out Here On My Own’ voor de film Fame, wat in 1980 goed was voor een Oscarnominatie.

Ronny De Schepper

(*) Andere voorbeelden van “answer songs”: “Oh Neil” van Carol King (op “Oh Carol” van Neil Sedaka uiteraard) en “Yes, I’m lonesome tonight” van Dodie Stevens, die toevallig vandaag haar 75ste verjaardag viert (dat was natuurlijk een antwoord op “Are you lonesome tonight” van Elvis Presley):

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.