Morgen zal het 25 jaar geleden zijn dat in de Brusselse Magdalenazaal “25 jaar Knack” werd gevierd. Dan zou je toch veronderstellen dat we rond deze tijd “vijftig jaar Knack” vieren, maar nee dus, ik vind daar nergens iets van terug en op Wikipedia wordt de eerste Knack zelfs in 1971 gesitueerd.

Het eerste nummer van het weekblad Knack (foto Jeremy Burgin), zo schrijft Wikipedia dus, verscheen in 1971, aanvankelijk als Belgische tegenhanger van TIME Magazine en NewsweekDer SpiegelL’ExpressElsevierBusinessweek en Sports Illustrated en andere internationale nieuwstijdschriften. Bij gebrek aan concurrentie, groeide de populariteit gestaag. Uitgever Roularta (stichter Willy De Nolf en later zoon Rik De Nolf) bracht, eveneens in de jaren zeventig, kort na elkaar bladen als Trends en Voetbalmagazine uit. Voor de Waalse markt brachten ze de Franstalige versie van Knack uit: Le Vif/L’Express en ook Trends/Tendances en Sport Foot Magazine.

Onder de leiding van Frans Verleyen wist het blad een vaste waarde te worden in de Vlaamse bladenmarkt. Het wordt wekelijks uitgegeven met andere bladen als extra:

  • Weekend Knack, een blad rond lifestyle, mode, interieur, reizen en gastronomie
  • Focus Knack, een televisiegids die verder informatie biedt over film, theater, muziek en televisie
  • De abonnees ontvangen daarbovenop elke 3 maanden MO*, een tijdschrift met een mondiale visie en een bijzondere aandacht voor de ontwikkelingslanden.

Bij het weekblad hoort ook een Knack-club-lidmaatschap, dat verschillende voordelen voor de leden inhoudt. Daarnaast biedt Knack verschillende extra producten, waaronder boeken, cd’s en dvd’s, aan zijn lezers aan.

Knack heeft een netto betaalde oplage van bijna 115.000 exemplaren (waarvan 94.500 abonnees en de rest losse verkoop).

Na het terugtreden van Hubert Van Humbeeck nam Rik Van Cauwelaert in 2002 de functie op van directeur-hoofdredacteur. Hubert Van Humbeeck leidde vanaf 1983 de Knack-redactie, eerst als hoofdredacteur, later als opvolger van Frans Verleyen, in de functie van directeur.

Tussen 1 januari 2006 en juli 2011 was Karl van den Broeck hoofdredacteur van Knack. Van den Broeck was voorheen chef nieuws en chef cultuur bij De Morgen. Rik Van Cauwelaert bleef directeur. Van den Broeck werd in juli 2011 onverwachts en om onbekende redenen ontslagen en vertrok weer richting De Morgen. Ook werd er een vernieuwingsoperatie aangekondigd. Rik Van Cauwelaert werd “directeur strategie” voor de redacties van de tijdschriften van de Roularta Media Group in België. Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt werd in september 2011 ook hoofdredacteur van Knack tot op 15 oktober 2012 Jörgen Oosterwaal hoofdredacteur werd. Eind 2015 nam Bert Bultinck de fakkel over van Oosterwaal.

Zelf heb ik een vijftal artikels geschreven voor Knack, allemaal voor de cultuurrubriek geleid door Jan Braet (over Dean Reed, Paul Rans, Dirk Van Esbroeck, Dree Peremans en Wannes van de Velde). Dat was eigenlijk wel grappig want Jan was één van mijn voorgangers op De Rode Vaan, maar had het daar niet lang uitgehouden wegens meningsverschillen met Lode De Pooter. Op die korte tijd was Jan er wel in geslaagd om een eeuwige wig te drijven tussen De Rode Vaan en Urbanus nadat hij had opgeroepen om rotte tomaten mee te brengen naar een optreden van de komiek. Dat was wel een heel eigenzinnige mening van Jan (die had hij wel meer, denk maar aan de herrie nadat hij in Tliedboek Raymond van het Groenewoud fascistische tendenzen had aangepraat omwille van “Ik wil de grootste zijn”), want de rest van de Rode Vaan-redactie stond eigenlijk wel positief tegenover Urbanus. Toch heeft Urbanus nooit nog zijn medewerking willen verlenen aan De Rode Vaan, terwijl hij natuurlijk geen enkel bezwaar had tegen Knack, waar Jan jarenlang de cultuurpolitiek heeft bepaald.

Een andere Knack-redacteur die het veel langer op De Rode Vaan heeft uitgehouden, was natuurlijk Lode Willems. Vroeger had ik vaak contact met Lode via mail, maar sedert het overlijden van zijn onafscheidelijke ’t Eefje is het oorverdovend stil aan de andere kant van de lijn. Lode, ik hoop dat het goed met je gaat.

Ik kwam later ook goed overeen met de reeds genoemde Rik Van Cauwelaert en ook met Marc Reynebeau, maar de Knack-redacteur waar ik het meest naar opkeek, was opgetwijfeld Johan Anthierens. Dat had ongetwijfeld te maken met het feit dat ik nog erg jong was en ik probeerde hem (uiteraard hopeloos) te kopiëren. Daar heb ik nu wel spijt van, maar laten we maar zeggen dat dit een fase is waar we allemaal eens door moeten. De ook reeds genoemde Lode De Pooter noemde dit “de wonderknaapjes” en op de redactie van De Rode Vaan waren er zelfs speciaal kapstokken voor hen gereserveerd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.