Vandaag is het al twintig jaar geleden dat in Parijs de zogenaamde “shockrocker” Screamin’ Jay Hawkins is overleden. Met “shockrocker” bedoelt men dat hij één van de eersten (zo niet de allereerste) was om shockerende effecten in zijn optredens te verwerken, iets wat later navolging zou krijgen bij o.a. Screamin’ Lord Sutch (die zelfs in zijn naam zijn schatplichtigheid aan Hawkins toegeeft) en Alice Cooper.

Hawkins maakte er een gewoonte van om zijn optredens te starten door uit een doodskist te rijzen, een idee gebaseerd op een weddenschap met de bekende Amerikaanse diskjockey Alan Freed. In de film American Hot Wax uit 1978, over het leven van Freed, speelde Hawkins trouwens zichzelf.
Muzikaal gezien is Screamin’ Jay Hawkins slechts belangrijk voor één nummer, maar wat voor één! “I put a spell on you” werd ontzettend veel keren gecoverd en vaak overtrof de cover het origineel. Denken we maar aan de Alan Price Set of de Creedence Clearwater Revival.
Verder leer ik hier nu dat Hawkins naar het voorbeeld van bas-bariton Paul Robeson aanvankelijk operazanger wilde worden. Pas toen hij besefte dat dat niet voor hem was weggelegd, startte hij een loopbaan als blueszanger en -pianist.
In de Tweede Wereldoorlog deed hij als entertainer dienst in het Amerikaanse leger, maar na de oorlog was hij enige tijd bokser. Hij was in 1949 kampioen van Alaska in het middengewicht. (Alhoewel? Kampioen van Alaska? Wat stelt dat eigenlijk voor?)
In 1991 bracht hij het album Black Music for White People uit, waarop hij onder andere enkele nummers van Tom Waits coverde. In 1992 verleende hij zijn medewerking aan het album It’s Not Unusual van Dread Zeppelin. In de jaren negentig toerde hij met The Clash en Nick Cave and the Bad Seeds.
Hawkins overleed in februari 2000 op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs, kort nadat hij was geopereerd aan een aneurysma. Een aneurysma is een verwijding in een deel van het vaatstelsel. Het kan zich zowel in een slagader, een ader als in het hart bevinden. De meest voorkomende plaats is de lichaamsslagader oftewel aorta in de buik.
Hawkins was zes keer getrouwd en na zijn dood werd duidelijk dat hij gedurende zijn leven ten minste 57 kinderen heeft verwekt. Zelf schatte hij het aantal op 75 en wellicht meer. Het nageslacht had hoe dan ook weinig aan erfenis te verwachten, aangezien Hawkins ten tijde van zijn dood vrijwel berooid was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.