Op 11 februari 2000 ging in een loods in de Gentse zeehaven “Maria de Buenos Aires” door I Fiamminghi in première. Nu speelt deze tango-opera van Astor Piazzolla zich wel af in een havenkroeg van Buenos Aires, maar toch is deze locatie verrassend. Rudolf Werthen liet echter speciaal voor deze voorstelling een “black box” bouwen, een zwarte doos, die omzeggens overal kan worden geplaatst en waarin de toeschouwers ook kunnen plaatsnemen om op die manier opgenomen te worden in de intimiteit van het werk.


Buiten het (weliswaar kleine) orkest, een dansvloer en ruimte om te acteren, biedt de black box ook nog plaats aan 350 toeschouwers. Bij transport neemt het geheel dan ook drie containers in beslag. Toch is het financieel rendabel om deze containers mee te nemen op tournee naar Israël, Hong Kong en Melbourne, liever dan daar ter plaatse telkens het decor herop te bouwen, aldus Rudolf Werthen. Bovendien kan deze black box ook als locatie dienen voor andere kleinschalige programma’s van I Fiamminghi, zoals dat met joodse liederen.
“Maria de Buenos Aires” is het enige muziektheaterwerk dat Astor Piazzolla schreef. Dat was in 1972, op een tekst van de Uruguayaanse dichter Horacio Ferrer. Deze schreef de geschiedenis van het arme meisje Maria, dat in de bordelen van Buenos Aires eerst succes kent, daar ten onder gaat en na haar dood “verrijst”. Een geschiedenis die symbool staat voor de tango. Van het platteland veroverde de tango de havenkroegen van de stad. Daarbij werd wel een deel van de eigenheid prijsgegeven, maar uiteindelijk heeft de tango toch getriomfeerd.
In Gent werd het verhaal in de originele taal vertolkt door zangeres Laura Lahera als Maria en Carlos Palazzo in diverse rollen als haar tegenspeler. De onlangs overleden Dirk Van Esbroeck vertelde als El Duende (de schim) het verhaal, maar hij deed dit wel in het Spaans. Voor een Nederlandse vertaling zorgde barkeeper Harry De Swarte. Maria als kind werd afwisselend vertolkt door de dochter van Laura Lahera en de toen negenjarige dochter Florence van regisseur Frank Van Laecke. Verder wordt er ook nog tango gedanst door Argentijnse virtuozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.