Vijf jaar na “In the mood” was het een andere oorlogsklassieker die op nummer één stond in Amerika: “Rum and Coca-Cola” door The Andrews Sisters.

” Rum and Coca-Cola ” is een populair calypso- nummer gecomponeerd door Lionel Belasco met teksten van Lord Invader en werd een hit in 1945 voor de Andrews Sisters, waarbij het tien weken bovenaan de Billboard Pop Singles-hitlijst stond.

Het nummer werd gepubliceerd in de Verenigde Staten met Morey Amsterdam vermeld als tekstschrijver en Jeri Sullivan en Paul Baron als componisten. De melodie was eerder gepubliceerd als het werk van de Venezolaanse calypso-componist Lionel Belasco op een nummer met de titel “L’Année Passée”, dat op zijn beurt was gebaseerd op een volkslied van Martinique . De tekst van “Rum and Coca-Cola” is geschreven door Rupert Grant, een andere calypso-muzikant uit Trinidad die de artiestennaam Lord Invader gebruikte.

Het nummer werd een lokale hit en was op het hoogtepunt van zijn populariteit toen Amsterdam het eiland in september 1943 bezocht als onderdeel van een USO-tour (*). Hoewel hij beweerde het nummer nooit te hebben gehoord tijdens de maand die hij op het eiland doorbracht, zijn de teksten van zijn versie duidelijk gebaseerd op de Lord Invader-versie, waarbij de muziek en het koor vrijwel identiek zijn. De versie van Amsterdam ontneemt echter het lied van zijn sociale commentaar. De Lord Invader-versie klaagt dat Amerikaanse soldaten lokale vrouwen in het verderf stortten omdat die ‘zagen dat de Yankees ze aardig behandelen / en ze een betere prijs gaven’. De laatste strofe beschrijft een pasgetrouwd stel wiens huwelijk geruïneerd wordt wanneer “de bruid wegloopt met een soldaat en / en de domme man gek werd.” Amsterdam had wel het refrein behouden waaruit blijkt dat de vrouwen zichzelf prostitueren: “Zowel moeder als dochter / werken voor de Yankee-dollar.”

De Andrews Sisters lijken weinig aandacht te hebben besteed aan de betekenis van de teksten. Patty Andrews: “Het nummer werd ons pas de avond vóór de opnamedatum bezorgd. Maar dan nog wisten we nauwelijks wat we zongen toen we naar binnen gingen om op te nemen.” In minder dan tien minuten maakten ze een plaat die zeven miljoen exemplaren verkocht. Maxine Andrews herinnert zich: “Het ritme was wat de Andrews Sisters in Rum and Coca-Cola aantrok. We hebben nooit aan de tekst gedacht. De tekst was er, het was schattig, maar we dachten er niet aan wat het zou kunnen betekenen, ook al omdat op dat moment niemand anders eraan dacht. Het is geen excuus, maar in die tijd waren we niet zo moreel open waren als we vandaag zijn, dus veel dingen gingen gewoon over ons heen.”  Toch weigerden sommige zenders het nummer te spelen, maar dan wel omdat er rum werd genoemd en alcohol niet in de ether mocht worden geadverteerd.

Na de release van “Rum en Coca-Cola” hebben Belasco en Lord Invader een aanklacht ingediend wegens schending van het auteursrecht op respectievelijk de muziek en de songtekst. In 1948, na jarenlange rechtszaken, wonnen beide eisers hun zaken, waarbij Lord Invader een som ontving van $ 150.000 aan verschuldigde royalty’s. Morey Amsterdam mocht echter het auteursrecht op het nummer behouden. Lord Invader schreef ook een vervolgnummer voor “Rum and Coca-Cola”, getiteld “Yankee Dollar”. (Wikipedia)

(*) De United Service Organisations Inc. (USO) is een Amerikaanse non-profit liefdadigheidsorganisatie die live-amusement biedt, zoals cabaretiers, acteurs en muzikanten, sociale voorzieningen en andere programma’s voor leden van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en hun families. Sinds 1941 werkte het samen met het Department of War

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.