Gent is geen typische studentenstad in die zin dat studenten en Gentenaars meestal vreedzaam naast elkaar leven (de inwoners van de Overpoortstraat zullen het daarmee wel niet eens zijn en er is ook ooit een probleem geweest met Spaanse Erasmusstudenten). Maar meestal leven studenten en de “gewone” inwoners van een studentenstad nogal op gespannen voet met elkaar. 665 jaar geleden kwam dit in Oxford tot een wel heel bloedige uitbarsting…

Eerst en vooral: ondanks het opschrift op bovenstaande postkaart uit 1907 hadden de incidenten wel degelijk plaats in 1355. En ten tweede: het is vandaag de feestdag van de Heilige Scholastica, vandaar dus St Scholastica Day. Het is puur toeval, maar het is natuurlijk een uitstekende naam voor de rellen. Op de website van Isgeschiedenis doet men het verhaal:

Op de avond van 10 februari 1355 vierde een groep studenten St Scholastica Day in de Swindlestock Tavern in Oxford. Sommigen van hen maakten hierbij grappen over de kwaliteit van de alcoholische versnaperingen. De kroegbaas, John Croidon, ging hier fel tegenin. Daarop begonnen steeds meer studenten zich te mengen in de discussie. John de Bereford, de burgemeester van Oxford, beantwoordde de klaagzang van de studenten volgens de bronnen met ‘grove en brutale taal’. Een van de studenten werd daarom boos en gooide een beker in het gezicht van De Bereford.

De Bereford werd woest, verliet het café en rende naar de St Martin’s kerk. Daar bimbamde hij de klokken, waarmee hij de stedelingen optrommelde om zich te wapenen. De studenten hadden al snel door wat De Bereford van plan was en haastten zich daarom naar de de Universiteitskerk, waar zij hun eigen klokken luidden. Het duurde niet lang voor de stedelingen en studenten op de vuist gingen in het centrum van de stad. Al snel werd duidelijk dat de studenten in de meerderheid waren, waardoor de stedelingen gedwongen waren zich terug te trekken. Na deze confrontatie vroeg De Bereford aan de rector magnificus van de universiteit om de twee studenten die een avond eerder in het café aanleiding hadden gegeven tot de rellen, te laten arresteren. De rector ondernam geen actie.

Burgemeester De Bereford liet het hier echter niet bij zitten. De volgende dag wist hij 2000 mensen te mobiliseren uit Oxford en omliggende dorpen. Gewapend met zeisen, hooivorken en al het andere dat de burgers voor handen hadden trok het ‘leger’ van De Bereford naar de universiteit. Luid schreeuwend vielen ze de colleges binnen, waar ze slaags raakten met de studenten en rake klappen uitdeelden. 63 studenten overleefden de vechtpartij niet. Aan de kant van De Bereford vielen 30 doden. Toen koning Edward III hoorde van de gevechten besloot hij snel tussenbeide te komen en er een einde aan te maken. 

Koning Edward III startte ook een onderzoek naar de toedracht van deze gebeurtenis. Al snel volgde de uitslag: de schuld lag bij de stedelingen. De burgemeester, zijn deurwaarders en 60 aanzienlijke burgers werden daarop veroordeeld. Ze moesten voortaan elk jaar met St Scholastica in een optocht door de stad trekken en een mis bijwonen ter ere van de omgekomen studenten. Verder moesten ze een eed afleggen waarin ze zwoeren de privileges van de universiteit te respecteren. Tot slot moesten ze elk jaar een boete van één penny per gedode student betalen. 

Jaarlijks verzamelden studenten zich langs de route om de burgemeester met rot fruit te bekogelen. De strafmaatregel bleef van kracht tot 1825. De toenmalige burgemeester weigerde dat jaar mee te doen aan de parade, en omdat de universiteit geen verdere actie meer ondernam, kwam er een einde aan deze jaarlijkse optocht. Tot op de dag van vandaag is de relatie tussen burgers en studenten in Oxford echter niet probleemloos…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.