De Amerikaanse actrice Mia Farrow viert vandaag haar 75ste verjaardag.

Maria de Lourdes Villiers-Farrow werd geboren in Los Angeles als de dochter van regisseur John Farrow en zijn vrouw Maureen O’Sullivan (vooral bekend als de Jane van Johnny “Tarzan” Weissmuller). Ze won in 1965 een Golden Globe als meest veelbelovende nieuwkomer en  trouwde meteen met Frank Sinatra op 19 juli 1966. De scheiding kwam in 1968 toen ze tegen de zin van Frank meewerkte aan de film Rosemary’s baby (zie bovenstaande foto) met regisseur Roman Polański. Mia Farrow was approached to play Mattie in “True grit”, but she turned it down. Robert Mitchum, with whom she had just done a film, had told her that Henry Hathaway was cantankerous and impossible to work with. She lobbied to get Hathaway replaced by Roman Polanski, who had recently worked with her successfully in Rosemary’s Baby, but to no avail. She later said it was one of the biggest professional mistakes of her career. Rond die tijd ging ze dan maar met The Beatles naar India bij de Mahesh Maharishi Yogi, die een poging zou hebben ondernomen om haar te verkrachten (cfr. het nummer “Sexy Sadie” van John Lennon).

Daarnaast speelde ze in onder meer The Great GatsbyDeath on the NileAvalanche (met Rock Hudson), A midsummer night sex comedyThe purple rose of Cairo, Husband and wives, New York StoriesCrimes and MisdemeanorsMiami Rhapsody (met Antonio Banderas) en de rol van de aan Alzheimer lijdende Diane McGowin in de televisiefilm Forget Me Never. Op het theater speelde ze o.m. de titelrol in Peter Pan.

Daarna trouwde Farrow met André Previn in 1970, met wie ze drie kinderen kreeg. Samen adopteerden ze nog drie andere kinderen, waaronder Soon-Yi Previn. Ze zijn gescheiden in 1979. Hij zou later hertrouwen met violiste Anne-Sophie Mutter.

Farrow was daarna de levenspartner van Woody Allen. Samen hebben ze één biologische zoon, The New Yorker-publicist en Pulitzerprijswinnaar Ronan Farrow, en adopteerden ze ook nog een dochter en een zoon. Dat Woody Allen dol is op sport was een van de redenen waarom hij apart leefde van Mia Farrow (ze woonden elk aan de andere kant van Central Park, maar zagen elkaar wel dagelijks, ze konden trouwens bij elkaar binnen kijken met van die telescopen die we kennen uit “Ten” en “Body double”). Toen Woody Allen een relatie begon met Soon-Yi , want die ging wél met hem naar het baseball als Mia Farrow weer eens niet wilde (in 1997 zou hij met haar trouwen), reageerde Farrow furieus. Alhoewel hij al een tijdje gescheiden was van Mia Farrow, stelde Frank Sinatra haar voor om de botten van Woody Allen te laten breken door een paar van zijn maffiavrienden. Farrow bedankte hiervoor maar één en ander leidde in 1992 tot het buitenhangen van de vuile was in de boulevardpers, waarbij Farrow zo ver ging om Allen ook van incest te beschuldigen met zijn eigen zoontje Satchel! Een morbide grapjas bedacht dan ook de titel voor de volgende Woody Allen-film: “Honey I screwed the kids”.
In de rechtszaak die volgde werd dit niet bewezen geacht, maar toch verloor Woody Allen het bezoekrecht voor Moses en Dylan, een geadopteerde jongen en meisje van Mia Farrow, waarvan Woody het vaderschap had aanvaard. Satchel mag hij enkel onder begeleiding bezoeken. De beschuldigingen dat hij Dylan zou hebben “gemolesteerd” waren gebaseerd op het feit dat hij soms in de kamer rondliep in zijn onderbroek en ook wel eens placht zijn hoofd in haar schoot te leggen.
Woody Allen: “Hoe langer hoe meer worden mannen in echtscheidingen vals beschuldigd van kindermisbruik. Dat is namelijk bijzonder doeltreffend. In het begin nam ik het niet au sérieux. Ik dacht dat de rechtbank zoiets waanzinnigs wel weg zou lachen. Maar nee. Het werkte heel goed. (…) Op straat komen mannen naar me toe, halen foto’s van hun kinderen uit hun portefeuille en zeggen: ‘Ik heb mijn kind in geen vijf jaar meer gezien.’ En dan denk ik: ‘Arme stakkerd, hij heeft geen geld om zijn gelijk te halen.’ Maar dat is natuurlijk onzin, want ik heb het geld wél, en ook ik heb hen al bijna vijf jaar niet meer gezien.” (Humo) Despite inconclusive evidence, Farrow retained custody of Dylan. These claims received significant renewed public attention after Dylan recounted the alleged assault in a 2013 interview.

Na “Bullets over Broadway” werd het gerucht verspreid dat Woody Allen zijn troubles met Mia Farrow zou verfilmen, maar dat was alleen maar “taktiek” in opdracht van zijn advocaten, zoals hijzelf zegt, want hij heeft daar helemaal geen zin voor. Buiten de goedkeuring van hun beiden om gebeurde dat wél in de TV-film “Love and betrayal: the Mia Farrow story” van Karen Arthur (1994). De rol van Mia Farrow werd vertolkt door Patsy Kensit, de vrouw van Jim Kerr van Simple Minds, die nota bene op vierjarige leeftijd debuteerde als de dochter van… Mia Farrow (en Bruce Dern) in “The Great Gatsby”.

Nadien adopteerde Mia Farrow nog zes kinderen, zodat ze nu dertien kinderen heeft, van wie vier biologisch en negen geadopteerd. Daarnaast heeft ze voorlopig tien kleinkinderen. Er zullen er wellicht nog een hele hoop bij komen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.