Op 7 februari 1995 stelde Frank Cools zijn CD “Frank Cools zingt Jacques Brel” voor, eigenlijk een project dat teruggaat tot in 1988. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het overlijden van de chansonnier bracht theaterman Frank Cools in Roeselare toen een aantal liederen van Brel in een vertaling van Ernst van Altena, die sinds 1960 door Brel zelf als vertaler was aangezocht.

De vertaler zelf was aanwezig, samen met Liesbeth List o.a., en beiden waren enorm enthousiast. Van Altena vertaalde een paar minder bekende chansons zoals “Le prochain amour”, “L’ivrogne”, “Mon enfance” en “Quand maman reviendra”. Ook “Les Flamandes” was eindelijk rijp voor een vertaling, maar “Les Flamingants” nog niet. “Les Flamandes” is immers eerder antiklerikaal dan anti-Vlaams zegt Van Altena, maar “Les Flamingants” gaat echt te ver. Hij heeft het wel eens vertaald voor Vrij Nederland, maar hij hoopt niet dat het ooit gezongen wordt. Cools beperkt zich trouwens ertoe aan te stippen dat hij het geen mooi lied vindt om te zingen. Samen met de bekendste nummers als “Laat me niet alleen”, “De oudjes”, “Mathilde”, “Rosa” en “Jef” trok men de studio in, maar in eerste instantie werkte men veel met elektronische instrumenten, zodat het een echte “pop”-plaat werd. En dat terwijl Brel daar een hartsgrondige hekel aan had – dus ook aan de versie van Scott Walker? Het enige elektronische instrument dat Brel zelf ooit gebruikte waren de “ondes martinaux” op “Ne me quitte pas” en “Le plat pays”.
Daarom werd het huiswerk overgedaan en de arrangementen werden nu in handen gegeven van Bart Vandewege, die een sobere pianobegeleiding uitwerkte, gespeeld door Hendrik Derolez. Hiermee trok Frank Cools ook Vlaanderen en Nederland rond.
Nu kunnen we ons best voorstellen dat, aangezien de grote Jacques reeds zo lang niet meer onder ons vertoeft, een concertorganisator Frank Cools in huis haalt en dat de mensen in de zaal dan tevreden terugkeren met deze CD als aandenken onder de arm. Maar voor de anderen kunnen we toch moeilijk zeggen: laat liggen die opnames van Jacques himself, neem liever deze mee! Zo speelt Derolez in “Laat me niet alleen” (opzettelijk) tegen de melodie in b.v. en zingt Cools “Les bonbons” met een vreselijk Frans accent. Dat komt omdat Brel het origineel (en nog meer de versie in 1968 met het beroemde “George V”) ook met een plat Waals accent zingt. Cools probeerde eerst in het West-Vlaams en in het Gents, maar uiteindelijk bleek het Franskiljons nog de beste oplossing.
Dat Frank Cools in zichzelf een zanger vermoedde, hadden we reeds kunnen vaststellen op 22 juli 1992, toen hij in de kelder der paters Augustijnen (Academiestraat) Geoffrey Chaucers “Canterbury Tales” bracht in een regie van Stan Milbou en een decor van Bob Snijers. Frank Cools, ook bekend van “De getemde feeks” en de “Decamerone”, hield zich te strak aan de weliswaar voortreffelijke vertaling van Adriaan Jacob Barnouw uit 1930 om als verteller levendig over te komen.
Ook de keuze van de drie verhalen was een beetje onevenwichtig. De vertellingen van de meier (over de kus op het achterste, die volgens de bedrogen timmerman tot de zondvloed leidde, cfr.Pasolini) of van de molenaar (over zijn bedrogen collega) waren o.k., maar de fabel à la de la Fontaine over de vos en de haan miste een pointe.
Cools is ook een “kleinkunstenaar” en daarom verblijdt (?) hij ons ook met enkele liederen, waarin duidelijk de invloed van Leen Persijn is te horen, ook al krijgt ene Didier François de credits. De ode op het geslachtsorgaan heeft wel “hitpotenties” in een bepaalde context.

Referentie
Ronny De Schepper, Frank Cools zingt Jacques Brel, Het Laatste Nieuws 4 maart 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.