Voormalig wereldkampioen Rui Costa (foto’s Erik Westerlinck) heeft de eerste rit gewonnen in de kersverse Ronde van Saoedi-Arabië, maar een incident op tien kilometer van de streep roept vragen op. Rui Costa veroorzaakte er een val door Reinardt van Rensburg een stevige duw te geven. Costa werd op Twitter meteen op de korrel genomen door zijn collega’s. Zo vroegen onder meer Roman Kreuziger en Iljo Keisse zich af of zo’n actie ongestraft kon blijven. Na de finish verontschuldigde Rui Costa zich wel voor zijn actie. “Het gebaar dat ik maakte, was er eentje om mezelf te beschermen tegen een valpartij”, verduidelijkte de Portugees op Instagram. “Van Rensburg raakte uit evenwicht, dat heeft hij nadien ook bij mij komen uitleggen. Ik hoop dat het hier dan ook bij blijft.” Van Rensburg en Costa kwamen elkaar na de finish nog even tegen waarin ze alles bij legden, aldus Het Nieuwsblad.

Rui Alberto Faria da Costa (Póvoa de Varzim, 5 oktober 1986) is een Portugees wielrenner die anno 2018 rijdt voor UAE Team Emirates.
In oktober 2010 werd bekend dat Costa, net als zijn broer Mário (Team Barbot), na het door hem gewonnen nationale kampioenschap tijdrijden op 23 juni betrapt was op het gebruik van methylhexanamine. Hij heeft echter kunnen aantonen dat die positieve test te wijten was aan een vervuild supplement. Toch kreeg hij een schorsing van vijf maanden.
Nadat hij een jaar niet heeft kunnen koersen tekende hij in april 2011 een driejarig contract bij Movistar Team. Niet veel later won hij de Ronde van Madrid.
Op 9 juli 2011 won hij, na een lange ontsnapping, de achtste etappe in de Ronde van Frankrijk en op 11 september 2011 won hij de Grote Prijs van Montreal.
In 2012 pakte Costa de eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland. Hij won de tweede etappe en het eindklassement. Rui Costa won de bergrit over 218 kilometer van Verbier naar Verbier, en nam ook de leiderstrui over van Peter Sagan die de eerste etappe won. In de laatste etappe lukte het Costa, met hulp van ploeggenoot Alejandro Valverde, om de aanvallen van Fränk Schleck, Steven Kruijswijk en Robert Gesink af te slaan.
In 2013 verdedigde Costa zijn titel in de Ronde van Zwitserland met succes. Nadat hij eerder al de zevende etappe naar La Punt had gewonnen, won hij ook de klimtijdrit en tevens laatste rit. Hiermee nam hij de gele trui over van thuisrijder Mathias Frank, die pas vijfde werd in het eindklassement. In Florence werd de Portugees knap wereldkampioen op de weg nadat hij Joaquim Rodríguez bijhaalde en de Spanjaard in de sprint versloeg.
Sinds 2014 rijdt Rui Costa voor de Italiaanse ploeg Lampre-Merida. Costa schreef voor de derde keer op rij de Ronde van Zwitserland op z’n naam.
In de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd Costa tiende, op bijna tweeënhalve minuut van winnaar Greg Van Avermaet. (Wikipedia)

Kasseienrit Tour 2014 Foto's Erik Westerlinck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.