Morgen is het ook al vijf jaar geleden dat de Italiaanse wielrenner Franco Ballerini (foto’s Eric Houdas via Wikipedia en Roddy De Schepper) is omgekomen zijn bij een crash in een autorally. In februari 2010 deed Ballerini, die een fervent rallyliefhebber was, immers op 45-jarige leeftijd mee aan een rally in Larciano, als co-piloot van Alessandro Ciardi. Hij raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis van Pistoia. Om Ballerini te herdenken krijgt de eerste Italiaan die aankomt in Parijs-Roubaix de Souvenir Franco Ballerini. Een wedstrijd in een wedstrijd dus voor Italiaanse renners. Filippo Pozzato was de eerste die deze trofee veroverde.

97 franco ballerini

Deze trofee wil natuurlijk in de eerste plaats in herinnering brengen dat Ballerini vaak uitstekend presteerde in de klassieker van de Hel van het Noorden.
In 1993 greep hij net naast de zege toen hij werd verslagen door de Fransman Gilbert Duclos-Lassalle. Ballerini dacht eraan in 1994 met wielrennen te stoppen, maar besloot uiteindelijk om wraak te nemen voor zijn tweede plaats. Dat deed hij door de edities van 1995 en 1998 te winnen. Hij werd ook nog derde in 1994 en vijfde in 1996.

08 franco ballerini

Andere belangrijke overwinningen behaalde Ballerini in de koersen Omloop Het Volk (1995), Parijs-Brussel (1990), Montréal (1990) en de G.P.de Wallonie (1996). Hij werd ook nog tweede in Gent-Wevelgem 1994 en derde in 1990. Hij werd ook derde in de Ronde van Vlaanderen van 1997. In 1993 werd hij tweede in Dwars door België en de Brabantse Pijl.
In 2001 werd Ballerini bondscoach van Italië. In 2002 won hij al meteen het WK met Mario Cipollini. Ook het Olympisch goud in Athene 2004 was voor de Azzuri met Paolo Bettini. In 2006 won hij met Paolo Bettini ook opnieuw de wereldtitel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.