Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat in Borgerhout de legendarische wielrenner Stanneke Ockers werd geboren.

Ockers eindigde op de tweede plaats in de Ronde van Frankrijk van 1950 en 1952 en was de beste sprinter tijdens de Tour van 1955 en 1956 (waarmee Wikipedia bedoelt dat hij tweemaal de winnaar was van de groene trui). In 1955 won hij de Waalse PijlLuik-Bastenaken-Luik en het wereldkampioenschap wielrennen in Frascati bij Rome, Italië.

In het peloton had hij de bijnaam “le rusé” (de listige). Of dat kwam omdat hij naar verluidt ooit eens een rit heeft gewonnen dankzij… diarree vertelt Wikipedia er niet bij. En hoe kan je een rit winnen, terwijl je geteisterd wordt door diarree? Wel, volgens de overlevering ging Stan omringd door twee ploegmaten op kop van het peloton rijden en toen de nood het hoogst was, trokken die zijn broek naar omlaag, waarna het hele peloton… nou ja, u begrijpt wel wat ik bedoel.

Op 29 september 1956 kwam hij zwaar ten val op de piste van het Antwerpse Sportpaleis. Op 1 oktober overleed hij aan de gevolgen van zijn val. Zijn dood bracht een golf van nationale rouw teweeg in België. Ook de toen 11-jarige Eddy Merckx, die Ockers erg bewonderde, was geschokt. Misschien kreeg hij van zijn vader hetzelfde boekje onder ogen als ik…

In 1957 werd er een herdenkingsmonument ter ere van Ockers opgericht op de Côte des Forges in de Ardennen. In 2005 eindigde hij op nr. 625 in de Vlaamse versie van de verkiezing van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst. Op 1 oktober 2006, vijftig jaar na zijn dood, werd een herdenkingsplaat opgericht in de Stan Ockersstraat in Borgerhout nabij het Sint-Erasmusziekenhuis. Het café dat hij ooit uitbaatte in de omgeving van het Centraal Station is nog steeds een bedevaartsoord (althans toch voor mij).

2 gedachtes over “Stan Ockers (1920-1956)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.