Fons Mariën las ‘De afrekening’, een roman van Guido van Heulendonk. 

‘De afrekening’ is het recentste boek van Guido van Heulendonk, van wie ik al eerder twee boeken las. Dit verhaal gaat over Govert Dubois, een Germanist en gewezen boekhandelaar, die het huis van zijn ouders leegmaakt na hun overlijden en op zolder een doos vindt die aan zijn vader toebehoorde. Daarin treft hij een revolver aan en een exemplaar van het boek ‘De afrekening’, geschreven door Goverts overleden echtgenote Angélique. Het verhaal van dat boek draaide rond de zoon van een verzetsman en een revolver. Dat zijn meteen de twee elementen van het verhaal: de revolver die aan Goverts vader zou toebehoord hebben (in diens onduidelijke rol tijdens de oorlog) en het boek van Angélique, dat handelt over een verzetsman die per toeval een verkeerde man doodschoot.. Heel wat herinneringen aan zijn huwelijk met Angélique komen terug, maar ook Goverts tweede relatie, met de Zwitserse Michelle, komt aan bod. Tevens bevat het verhaal elementen die met de tweede wereldoorlog te maken hebben, zoals een bezoek aan het kamp in Mauthausen. Het lijkt verder alsof Govert van plan is om zich met de revolver te zelfmoorden, maar erg duidelijk is deze verhaallijn niet.
Dit boek is vlot geschreven en bevat een interessante verhaalconstructie; die echter meer belooft dan wat de auteur ervan maakt.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.