Het is vandaag al veertig jaar geleden dat wij in Temse een afdeling van het Masereelfonds hebben gesticht. Gedurende een goed jaar zou onze afdeling zoveel activiteiten organiseren dat wij in het jaaroverzicht van de gemeente als tweede belangrijkste vereniging uit de bus kwamen (achter de KAV, als ik het mij goed herinner; ’t kan ook de KWB zijn). Het hoogtepunt was meteen ook de laatste belangrijke activiteit, namelijk een academische zitting op het gemeentehuis van Temse, gewijd aan de nog niet zo lang daarvoor overleden Aalsterse schrijver Louis Paul Boon.

De vele activiteiten hadden echter ook hun tol geëist op het familiale vlak: een echtscheiding was in de maak en op 1 februari 1981 ging ik terug in Gent wonen. Nog even werd het Masereelfonds aangestuurd vanuit het centrale bestuur, maar als een vereniging geen echte wortels heeft in het lokale verenigingsleven is zoiets niet lang houdbaar. Ik denk niet dat de afdeling ooit officieel is opgeheven, maar activiteiten worden er al lang niet meer georganiseerd. Om de verjaardag te herdenken vindt u hieronder een bijdrage uit Het Volk over de persconferentie, voorafgaand aan de Boon-herdenking. Elke Vlaamse krant en de twee lokale weekbladen (Het Vrije Waasland en De Voorpost) hebben aandacht besteed aan deze activiteit en die kunt u ook, mits enig zoekwerk, allemaal terugvinden op mijn blog.

De Scheldegemeente kan in een internationale primeur de cartoons van Louis-Paul Boon bezichtigen. Aanvankelijk was dit weggelegd voor het „Ter Doelen” in Rotterdam, maar daar is bij gebrek aan goede contacten met de familie Boon niets van in huis gekomen.
Die contacten waren vanuit Temse met de weduwe Boon wel concreter en de gemeente kreeg de unieke expo toegewezen. De plaatselijke organisatie wordt verzorgd door het Masereelfonds, dat hiermee terzelfdertijd de eerste verjaardag van de plaatselijke afdeling wil vieren. Tijdens een persconferentie gaf uittredend voorzitter Ronny De Schepper heel wat details vrij over deze belangrijke viering.
Naast een culturele animatie heeft de afdeling Temse haar taak van vormingsgroep ernstig genomen. Dit blijkt uit de cyclus „muziek en maatschappij” die onlangs afgesloten werd en een nieuwe cyclus over filosofie (*) die binnenkort start. Ook op het vlak van literatuur wilde deze vereniging niet achterwege blijven en omdat een naam van Louis-Paul Boon bestendig opdook werd in die richting gezocht. Het resultaat wordt een Boonherdenking op vrijdag 23 januari te 20 uur in het gemeentehuis te Temse. Daarnaast wordt er een tentoonstelling georganiseerd die voor het publiek toegankelijk is op zaterdag 24 en zondag 25 januari van 15 tot 20 uur eveneens in het plaatselijke gemeentehuis.
ACADEMISCHE ZITTING
Tijdens de academische zitting zal minister Willockx de figuur van Boontje belichten. Deze minister ijvert om een postzegel over Boon uit te geven. De artistieke toer zal prof. De Wispelaere opgaan en dit vanuit twee werken nl. „de Kapellekensbaan” en „Zomer te Ter-Muren”. Deze belichting kadert ook in de onlangs gehouden kunstexpo van Roger De Kerf, die naar de Kapellekensbaan van Boon op een schilderij uitgewerkt heeft en met de nieuwe laureaat van de Vlaamse poëzie, Oswald Joossens die hieraan een gedicht wijdde.
Hammenaar Staf De Wilde zal vervolgens handelen over het Lolita-motief bij Boon, destijds gelanceerd door Weverbergh. Willem Roggeman zal in zijn uiteenzetting trachten de relatie tussen het journalistieke en literaire werk van de schrijver Boon te weerleggen, terwijl tot slot prof. Frans Vyncke (RUG) vanuit zijn studie over het plastisch werk van deze kunstenaar de cartoons zal toelichten. Tot slot zal het gemeentebestuur aan de genodigden een receptie aanbieden.
BROCHURE
Bij gelegenheid van deze Boon-herdenking zal een brochure uitgegeven worden. Deze uitgave bevat een voorwoord van Jan Mestdagh en Ronny De Schepper, evenals het laatste interview dat André Hebbelinck van de auteur afnam vóór zijn dood. De brochure zal tijdens de expo-dagen in het gemeentehuis kunnen aangekocht worden.
De organisatie van deze herdenking is in handen van mevr. Sonia Weyn (voorzitster met ingang van 1 februari); ondervoorzitter Oswald Joossens; secretaresse Gilberte Van Britsom; penningmeester Emiel Van Lier en leden de raad van beheer Ronny De Schepper en Gregoir Heirman.

Referentie
B.T., Temse herdenkt Louis-Paul Boon, Het Volk, 22 januari 1981

(*) Die is bij mijn weten echter niet doorgegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.