Vandaag is het twintig jaar geleden dat in Leningrad de Russische wielrenner Joeri Melikov (midden op de foto) is gestorven.

Joeri Melikov is ook één van mijn jeugdidolen. Ik heb hem leren kennen in de Ronde van de Toekomst van 1963, waarin hij drie ritten won, vaak in de sprint en dan meestal ten nadele van “onze” Etienne Cotman. Maar die nam wel weerwraak: ‘In de rit Bordeaux-Pau zaten we met vijf man voor,’ vertelt hij in Het Nieuwsblad. ‘Op het autocircuit werd ik door de Rus geklopt op de meet. De rit van Troyes naar Parijs, daar kon ik hem kloppen op de piste. Hij had geen ervaring met de piste, en reed gewoon op halve hoogte. Ik reed samen met Eric De Munster helemaal van boven. Mijn maat zat al met schrik bovenaan de piste, en ik liet mij als een steen naar beneden vallen en klopte Melikov die dag.’
Melikov was trouwens niet altijd succesvol ondanks zijn sprint, zo viste hij in 1960 zowel op de Olympische Spelen van Rome als in het wereldkampioenschap op de Sachsenring achter het net. In Rome werd hij geklopt door onze landgenoot Willy Vanden Berghen voor de bronzen medaille, terwijl op de Sachsenring reeds drie man waren ontsnapt (de Oost-Duitsers Eckstein en Schur en alweer die dekselse Vanden Berghen), zodat zijn overwinning in de pelotonsprint hem ook nu geen medaille opleverde.
Dat Melikov bekend stond als sprinter, sluit niet uit dat hij ook werd ingezet in de fameuze 100km-ploegentijdrit. Zo werd hij derde op de O.S. van Rome en op het W.K. in Ronse.
Op zijn Duitse Wikipedia-pagina lees ik echter het volgende: “Bis 1965 nahm Melichow an insgesamt vier Friedensfahrten teil. Am erfolgreichsten war er 1961, als er nach zweijähriger Abwesenheit Toursieger wurde (zie bovenstaande foto, met elf minuten voorsprong op zijn landgenoot Kapitonov links en bijna vijftien op de Oost-Duitser Eckstein rechts) und vier Etappen gewann. Bei diesem Rennen sorgte Melichow mit einer unfairen Attacke gegen den DDR-Fahrer Manfred Weißleder für Aufsehen, als es in deren Folge zwischen beiden zu Handgreiflichkeiten kam.”

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Joeri Melikov (1937-2000)

  1. De linkse renner is niet Kapitonov, maar de Roemeen Ludovic Zanoni. Het is immers niet de ereronde bij het einde van de Vredeskoers, maar wel na de twaalfde rit. Eckstein is toevallig ook hier derde.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.