Het is vandaag al veertig jaar geleden dat Tourwinnaar Gastone Nencini is gestorven. Ik heb vandaag niet veel tijd (o.m. door de wereldkampioenschappen veldrijden) en eigenlijk heb ik ook niet iets speciaals over hem te vertellen, daarom zal ik me maar beperken tot het overnemen van wat er op Wikipedia over hem wordt geschreven.

47 gastone nencini

Allé, dat was toch de bedoeling, maar ik zie dat Wikipedia er zich met weinig tekst vanaf maakt. Men brengt in herinnering dat hij zowel in Tour de France als de Giro d’Italia eenmaal de eindzege behaalde, maar ik moet er dan zelf aan toevoegen dat dit respectievelijk in 1960 en 1957 was. Ook veroverde hij, als zeer goed klimmer én daler, in beide wielerwedstrijden eenmalig het bergklassement. Dat was dan in 1957 en 1955 als we dezelfde volgorde (Tour/Giro) aanhouden.

13 gastone nencini

In de Vuelta geraakte hij helaas niet verder dan de negende plaats. Dat was dan wel in 1957, het jaar dat hij de Giro had gewonnen, terwijl hij in datzelfde jaar ook zesde werd in de Tour. Slechts weinigen rijden sowieso de drie grote Ronden uit in eenzelfde jaar, laat staan dat ze in staat zouden zijn geweest drie top tien plaatsen te verzamelen in éénzelfde sportjaar (buiten Nencini is slechts Raphael Geminiani in dat geval).

15 gastone nencini


In het klassieke werk was zijn beste plaats, zesde in de Ronde van Vlaanderen van 1957. In 1955 werd hij ook vierde in het wereldkampioenschap op de weg.
Zijn bijnaam was “De Leeuw van Mugello”, naar zijn geboorteplaats. Nencini, die kettingroker was, was ook amateurschilder.

“Tied veur a pfafke”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.