Adri Suykerbuyk mocht dan niet tot de geïnterviewden behoren over de Tour 1954, ook hij overleed amper enkele dagen na Gerrit Voorting en Henk Faanhof. Jos Suykerbuyk, zoals hij echt heette, is inderdaad vandaag vijf jaar geleden op 85-jarige leeftijd overleden.

Ook hij maakte deel uit van de Nederlandse Tourploeg die in 1953 het ploegenklassement won. Van die ploeg is nu alleen nog maar de Limburger Henk Steevens nog in leven.
In 1954 werd Suykerbuyk opnieuw geselecteerd. “De Witte Suikere” kende z’n taak en verzette opnieuw bergen werk. In de vijfde rit kwam hij te laat binnen, maar de jury streek over het hart, zodat hij de volgende dag weer aan de start mocht verschijnen. In de afdaling van de Galibier kwam Suykerbuyk echter ten val en het einde van de Tour leek nabij. Maar de Brabander gaf niet op en knokte verder. Op de voorlaatste dag kwam er onverwacht toch nog een voortijdig einde aan het Tour-avontuur. Op weg naar Troyes gaf Pellenaars een etenszakje ietwat ongelukkig aan. Het zakje sloeg in het voorwiel, waardoor Suykerbuyk over de kop ging en met een gebroken sleutelbeen alsnog huilend de strijd moest staken. Het was tevens het definitieve afscheid van de Tour, want in de volgende jaren had Pellenaars hem niet meer nodig. Adri Suykerbuyk was acht seizoenen beroepsrenner en hij won in die periode vier koersen (Eeklo, Mechelen, Bergen op Zoom en…?).

00 adri suykerbuyk

Met dank aan Ernst Elzinga en voor de “colorisation” van de foto aan Bernard Paris, beiden van de Wielersite.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.