De vroegere journalist Rik Van Cauwelaert viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Van Cauwelaert begon zijn carrière aan het begin van de jaren zeventig als fotograaf en sportjournalist. Hij was zestien toen hij van school wegbleef en aan de slag ging als persfotograaf, eerst bij een Belgisch bureau, daarna voor Associated Press. Eind jaren zeventig werkte hij voor het weekblad De Post.
In 1980 werd hij journalist bij Sportmagazine, ook een uitgave van Roularta. Na een zestal jaren werd hij opgenomen in de politieke redactie van het weekblad Knack. In die tijd heb ik hem ontmoet in het panelgesprek over de Olympische Spelen van Los Angeles. Nog later zag ik hem weer op de première van “Pak ‘m, Stanzi!”, een stuk van het Antwerpse Raamtheater (bovenstaande foto).
Hij nam in 2002 de functie op van directeur-hoofdredacteur van Knack na het terugtreden van Hubert Van Humbeeck. Op 1 januari 2006 werd de functie van hoofdredacteur van Knack afgesplitst en opgenomen door Karl van den Broeck (vroeger chef nieuws en cultuur bij De Morgen). Rik Van Cauwelaert bleef directeur.
Op 1 juli 2011 werd hij tot directeur strategie benoemd voor de redacties van de magazines van Roularta. In die functie stond hij onder meer in voor de multimediale strategie van de verschillende magazines. Hij bleef ook politiek commentator van Knack, waarbij hij wekelijks een hoofdartikel publiceerde, hoofdzakelijk gewijd aan de Belgische politiek.
Hij was een regelmatige gast in diverse media, waaronder het televisiekanaal Kanaal Z, waar hij een vast programma had.
In oktober 2012 bekritiseerde Van Cauwelaert de benoeming van Jörgen Oosterwaal tot hoofdredacteur van Knack en oordeelde hij dat dit het magazine te veel in linkse richting zou duwen. Hij nam ontslag, samen met journalist Koen Meulenaere. Het ontslag van Rik Van Cauwelaert werd aanvankelijk geweigerd door de eigenaar, die hoopte hem aan boord te houden. Hij werd in het nummer van 7 november 2012 nog als directeur strategie vermeld, maar op 8 november werd door de uitgever meegedeeld dat een ontslagregeling was afgesproken.
Op 7 december 2012 kondigde hoofdredacteur Isabel Albers van het dagblad De Tijd aan dat Van Cauwelaert voortaan een wekelijkse column in haar krant ging brengen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.