Het is vandaag al vijf jaar geleden dat Don Covay, een minder gekende, maar toch heel invloedrijke soulzanger, is gestorven.

Hij werd geboren als Donald Randolph in Nassau County (New York), waar hij ook is overleden. Begin jaren vijftig verhuisde hij naar Washington, waar hij deel uitmaakte van een familiegospelkwartet, The Cherry Keys. Vanaf 1953 speelde hij nog in The Rainbows, een r&b-groep waar Marvin Gaye en Billy Stewart wel eens invielen. Zijn solocarrière begon in 1957, toen hij optrad in het voorprogramma van de Little Richard Revu en tevens dienstdeed als zijn “chauffeur”. Zijn platen verschenen op verschillende labels met telkens Little Richard als producer.
Covay concentreerde zich meer en meer op het componeren en schreef in 1961 samen met collega Rainbower John Berry zijn eerste Billboardhit “Pony Time”. Een jaar later nam ook Chubby Checker dit op en maakte er een hit van.
In 1964 verhuisde Covay naar The Goodtimers, waarmee hij zijn eerste blueshit “Mercy Mercy” uitbracht, begeleid door Jimi Hendrix op de gitaar. Daarna werd hij gekocht door Atlantic. Deze investering leverde pas enkele singles later zijn geld op. “See Saw”, dat hij samen met Steve Cropper schreef, was een van zijn grootste successen. In 1965 bracht hij “Sookie Sookie” uit dat o.a. door Steppenwolf werd gecovered. Aretha Franklin van haar kant coverde van Don Covay “See Saw” en “Chain of Fools”.
In 1976 maakte Don ook nog een uitstapje naar het bekende producersduo Kenny Gamble en Leon Huff, de mannen achter de “Philadelphia Sound”. Het album “Traveling in heavy traffic” kwam daaruit voort.
Don Covay werkte ook nog mee aan het album “Dirty Work” van The Rolling Stones uit 1986. In 1988 verscheen het album “Checkin’ in with… Don Covay”, een compilatie van de twee Mercury-albums. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.