Het zal morgen al vijftien jaar geleden zijn dat de Zweedse actrice Diana Kjaer is overleden. In 1968 speelde ze de titelrol in “Fanny Hill” van Mac Ahlberg, maar op de foto is ze te zien in een gelijkaardige scène uit “Baksmälla” van Jörn Donner uit 1973.

Kjaer voltooide haar studie aan de Theateracademie in Stockholm in 1971. Ze debuteerde echter in 1968 in Åke Falcks Vindingevals en maakte vervolgens carrière in een flink aantal ongeklede rollen op film in de jaren 1970, waaronder Kyrkoherden (1970) en Dagmar’s hete slipje (1971).  In 1975 speelde ze echter ook Anitra in het Stockholm City Theater op de set van Peer Gynt.

Naast het theater bracht Kjaer de single When I Wake Up 1974 uit op het platenlabel MetronomeLars Forssell (1928-2007) schreef de tekst van het nummer. Als een van de toonaangevende jonge Zweedse dichters in de jaren vijftig, beïnvloedde Forssell zowel Zweedse modernisten als Gunnar Ekelöf en Erik Lindegren, als Engelstalige tekstschrijvers zoals T.S.Eliot en Ezra Pound. Hij interpreteerde en introduceerde de teksten van Pound bij het Zweedse publiek. Zijn gedichtenbundels gaven hem een ​​plaats in de Zweedse Academie in 1971, maar het waren zijn songteksten (o.a. voor Lill Babs) die hem wijd en zijd bekend maakten.

 Waaraan Diana Kjaer is gestorven heb ik niet kunnen terugvinden, maar ze is begraven op Norra begraafplaats buiten Stockholm. [ Wikipedia ]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.