In de zomer van 2014 keek ik op Nederland naar een documentaire over de eerste Tourstart in het buitenland, met name dus in 1954 in Amsterdam. Drie renners kwamen daarbij aan het woord: Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof. Alle drie zijn ze overleden nog voor de documentaire op televisie werd vertoond! Daar werd ik echt stil van. De laatste die zou gaan was Voorting…

Gerrit Voorting hoorde in de jaren vijftig bij de beste renners van Nederland. Negen opeenvolgende jaren kon je Gerrit Voorting aan de startlijn van de Tour de France vinden en wel van 1950 t/m 1959. Twee keer won hij ’n etappe, in 1953 en in 1958 en was vier keer de drager van de gele trui.
Vóór zijn profloopbaan had hij op de Olympische Spelen 1948 te Londen de zilveren medaille in de wegwedstrijd gewonnen na de Fransman José Beyaert.
Gerrit Voorting was ook actief op de baan. Samen met Wout Wagtmans reed hij verscheidene zesdagen. Maar wat me het meeste verwondert, is dat hij volgens de Wielersite in 1956 ook nationaal kampioen op de scratch zou zijn geworden. Ik wist niet dat men in 1956 al scratch-wedstrijden betwistte? En ik ben er toch vrijwel zeker van dat ze dan zeker niet de benaming “scratch” meekregen…
(Met dank aan Hetty Gommans van de Wielersite)

Een gedachte over “Gerrit Voorting (1923-2015)

 1. Ik ben even op zoek gegaan naar die ‘scratch’kampioenschappen.
  B.v. Leijn Loevesijn die in 1969 ook NK scratch zou geweest zijn was dat jaar bij de amateurs NK sprint en NK fond (dit was een wedstrijd over 50 km).
  In 1970 staat Gerard Koel als NK scratch. Hij was bij de profs NK fond (50 km). Bij de amateurs was het Peter Nieuwenhuis.
  In 1971 staat Post als NK scratch. Hij was NK fond (50 km) bij de profs.
  De rest heb ik niet meer opgezocht. Maar ik denk dus dat de fond (50 km) uitslagen om een of andere reden als Scratch (15 km) aangeduid zijn op de Wielersite.
  Blijft de vraag over waarom de NK 1969 bij de profs, Rene Pijnen, niet vermeld staat.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.