AA Gent is in rouw. Léon Mokuna, de tweede zwarte voetballer in de Belgische hoogste klasse, is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden. De voormalige Congolese aanvaller kwam in 1957 bij La Gantoise terecht (foto A.A.Gent). Hij voetbalde ook voor Waregem en Kortrijk.

Mokuna gold lang als de eerste zwarte voetballer in België, maar later bleek dat in de jaren 30 met Louis Cousin al een zware speler bij Daring CB actief was. La Gantoise, het huidige AA Gent, gaf Mokuna een contract na een indrukwekkende oefenwedstrijd tegen AS Vita Club, een ploeg uit Léopoldville, het huidige Kinshasa.

La Gantoise was niet zijn eerste buitenlandse club. Mokuna liep school in Leopoldstad bij de paters Scheutisten. Toen de stad bezoek kreeg van Beerschot en Sporting Lissabon werden er matchen tussen de ploegen en een ploegje van Leopoldsville georganiseerd. Mokuna scoorde vier keer tegen Beerschot en twee keer tegen Lissabon. In 1954 mocht hij daarom beginnen bij Sporting Lissabon voor twee seizoenen . Na een korte terugkeer naar AS Vita Club, waarmee hij een Belgische tournee langs alle grote clubs afwerkte, was Gent zijn volgende voetbalstad. Hij speelde er van 1957 tot 1961 en werd twee keer clubtopschutter. Van 1961 tot 1966 was hij aan de slag bij Waregem. Daarna volgde nog Stade Kortrijk en tenslotte Sint-Martens-Latem als speler-trainer.

De bijnaam van Mokuna was “Trouet”, klein gat, omdat hij een keer bij een penalty door het net zou geschoten hebben. Zijn transfer was dus een schot in de roos en al snel volgden meer Afrikanen, als Paul Bonga Bonga (Standard) en Julien Kialunda (Anderlecht), zijn voorbeeld naar de Belgische competitie.

Mokuna verkreeg snel na zijn aankomst in België ook de Belgische nationaliteit en speelde twee interlands voor de Belgische B-selectie. In de eerste wedstrijd op Charleroi op 12 februari 1958 tegen het Franse Lille (eindstand 2-2) scoorde hij één maal. Tot Rode Duivel schopte hij het niet.

Na zijn actieve spelerscarrière werd Mokuna onder meer bondscoach van Congo. Sinds 1989 woonde hij opnieuw in België. Vorig jaar zette AA Gent hem nog in de bloemetjes bij de boekvoorstelling van “De Gantoise”. (Sporza en Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.